OMV spreman kupiti Energopetrol zajedno s Inom i MOL-om

SARAJEVO – Austrijski OMV spreman je prihvatiti prijedlog federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića koji je zatražio da mađarsko-hrvatski konzorcij MOL – Ina, te austrijski OMV do utorka dostave zajedničku ponudu za dokapitalizaciju tvrtke Energopetrol Sarajevo.

Kako prenosi u ponedjeljak sarajevski tisak, Hadžipašić to rješenje smatra najboljim za najvažniju naftnu kompaniju u BiH zbog izbjegavanja mogućnosti monopola na tržištu nafte, te daljnjih politiziranja i lobiranja. S ovakvim prijedlogom federalnog premijera predstavnici OMV-a se slažu, te je ova kompanija, prema riječima njenog direktora za BiH Harisa Kuskunovića, spremna tražiti zajedničko rješenje s MOL-om i Inom. – Poslat ćemo Ini pismo u kojem ćemo ih obavijestiti da smo spremni razgovarati. Od njih očekujemo odgovor do utorka i smatram da naše dvije ponude mogu biti kompatibilne. Mislim da se možemo dogovoriti i o udjelima u tih 67 posto kapitala Energopetrola koji je predmet tendera. Naš je prijedlog da nama pripadne jedna trećina benzinskih crpki, a dvije trećine konzorciju Ina – MOL – izjavio je Kuskunović. Franjo Božić, direktor Ine BiH, izjavio je za Dnevni avaz da nije dobio službeni dopis u vezi s Hadžipašićevom inicijativom, te da će se MOL i Ina o tomu očitovati u ponedjeljak. – Pravila tendera jasno su određena i ovakve mogućnosti u tenderskoj dokumentaciji nije bilo. Stoga se mora jasno precizirati što takav prijedlog znači – smatra Božić.

U svojoj ponudi Ina i MOL su ponudili 10,2 milijuna KM za 67 posto kapitala Energopetrola, preuzimanje duga tvrtke od 60,2 milijuna KM, investiranje u iduće tri godine 150 milijuna KM, te zadržavanje svih 1059 zaposlenih. Druga po snazi je ponuda tvrtke Euroinženjering iz Tuzle – 63 milijuna KM za konsolidiranje dugova Energopetrola, 28 milijuna KM za trogodišnje investiranje, te 25 milijuna KM za kupnju 67 posto vlasničkog udjela i preuzimanje 760 radnika. OMV je, pak, ponudio konsolidiranje duga u iznosu 26 milijuna KM, dodatno investiranje 33 milijuna KM, ali uz kupnju samo dijela imovine, odnosno 25 benzinskih crpki, od 65 na području FBiH. D. PAŠIĆ Izvor: Slbodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>