Opustošeni kontejneri na osječkim ekootocima

OSIJEK – U Osijeku i nadalje vlada pošast za ambalažom koja se otkupljuje. Grad jednostavno “pročešljavaju” skupljači otpada, a kontejneri na stotinjak ekootoka namijenjeni PET i metalnoj ambalaži prevrnuti su i ispražnjeni, dok je oko njih ostalo smeće, koje su jučer čistili djelatnici Unikoma.

Negativan je to rezultat prva tri dana primjene pravilnika o ambalažnom otpadu. Vrijedi naglasiti i vrlo pozitivnu stvar, a to je što su kanali uz prometnice temeljito očišćeni od plastičnih i staklenih boca. Navodno se od Đakova do Osijeka, pa i uz osječku južnu i zapadnu obilaznicu više ne može vidjeti ni jedna jedina odbačena plastična ili staklena boca. – U srijedu, trećeg dana otkupa, u Unikomu je otkupljeno od građana 36.000 komada ambalaže, više nego u dva dana ranije, kada je predano točno 35.700 komada nepovratne ambalaže. Očekujem da će bum s ambalažom trajati još deset-petnaest dana. Zagušili su nam dvorište donoseći ambalažu i oko 14 sati zatvorili smo vrata jer više nikoga nismo mogli primiti, a u četvrtak ćemo početi prešanje plastične ambalaže jer više nemamo kamo s njom. I staklo moramo prevesti. Od 7 do 14.30 non-stop su gužve i sada je desetero radnika uposleno na prebrojavanju ambalaže i ispisivanju podataka o donositelju. Tijekom tri dana isplatili smo građanima 37.000 kuna za 72.000 komada ambalaže. Bilo je i svađe s našim radnicima zato što nitko ne može predati više od stotinu boca i što bez osobne iskaznice donositelja ne otkupljujemo ambalažu – kazao nam je Stevo Anetić, rukovoditelj Unikomove RJ “Čistoća”.

Dragutin Jerbić, rukovoditelj osječke radne jedinice Unijapapir, kaže kako nema kontejnera za PET ambalažu koji nije prevrnut. No, kontejner za staklo je težak oko tone i njega je teško izvrnuti da bi se izvadile staklene boce – kaže Jerbić. Od ranoga jutra u dvorištu Unijapapira u Strossmayerovoj ulici redovi su dugački petnaestak metara, a brojni skupljači ambalaže iz Osijeka i okolice posjete Unijapapir i potom odu u Ružinu ulicu u Unikom. Dva obilaska otkupnih mjesta s po 100 boca dnevno znače 100 kuna zarade. U Unijapapiru su, kaže Jerbić, tijekom tri dana otkupili oko 25.000 komada ambalaže, s tim što je u srijedu otkupljeno rekordnih 11.000 komada. Zanimljiv je podatak kako je u Utrinama u Zagrebu Unijapapir u srijedu otkupio čak 60.000 komada ambalaže! Autor: Nevenka ŠPOLJARIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>