Osam milijuna kuna za obnovu “Poljoša”

VINKOVCI – Vinkovačka Poljoprivredno-šumarska škola djeluje od davne 1946. godine, što ne bi trebalo čuditi s obzirom na činjenicu kako je taj kraj od pamtivijeka orijentiran prema poljoprivredi i šumarstvu.

Ova škola tako je iznjedrila brojne danas priznate stručnjake iz područja poljoprivrede i šumarstva. Godine su naravno ostavile trag te je škola trebala sveobuhvatnu obnovu prostorija. A s obzirom na to da nagodinu popularni “Poljoš”, kako ga učenici od milja zovu, slavi 60. rođendan, obnova se može smatarti najboljim poklonom. Inače, još prošle godine počeli su radovi na obnovi i opremanju škole koje je sa osam milijuna kuna financiralo Ministarstvo obnove i graditeljstva. Rezultat bi trebao biti suvremeno opremljena škola u kojoj kvalitetan nastavnički kadar učenicima nudi najkvalitetnije obrazovanje, posebice u teorijskoj nastavi. Marinko Džakula, ravnatelj Poljoprivredno-šumarske škole, najavljuje i nove programe koji će pridonijeti praktičnim osnovama.

“Jedan se projekt odnosni na regionalni operativni program, vrijedan je gotovo tri milijuna kuna, a njime će se obnoviti mehanička radionica, ali i finacirati njezino djelomično opremanje”, ističe Džakula te dodaje kako je u planu i podizanje dugogodisnjih nasada voćnjaka i vinograda te hortikulturnih nasada, i to već ove jeseni. “U planu je i sustav navodnjavanja i dreniranja parcela na deset hektara, što je prihvatilo i Županijsko poglavarstvo”, napominje Džakula koji je ovih dana imao pune ruke posla sa završnim radovima na obnovi škole, čije je svečano otvorenje bilo jučer, 16. rujna. Više od 600 učenika, raspoređenih u 25 odjeljenja, nastavu iz programa poljoprivrede, šumarstva i prehrane pratit će u tri smjene u mehaničkoj radionici. Autor: M.DRAŽIĆ-KARALIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr