Osječani masovno kupuju kuće u Bilju, Tenji, Višnjevcu i Josipovcu

OSIJEK – Sve više Osječana kupuje kuće u prigradskim naseljima iz jednostavnog razloga što su nekretnine u gradu precijenjene, kaže Nikola Matijević iz agencije za prodaju i najam nekretnina “Ljubek”.

Cijena četvornog metra novog stana u gradu već seže od 1.000 eura naviše, što znači da se za cijenu dvosobnog stana u gradu može kupiti velika i lijepa katnica s okućnicom u Bilju, Tenji, Višnjevcu ili Josipovcu. Osim povoljnih cijena nekretnina, sve više Osječana seli izvan grada kako bi pobjegli od gradske vreve, a prigradska naselja vrlo dobro su prometno povezana s gradom. – U vrijeme prometnih “špica” do središta grada brže se može stići iz Bilja nego s Juga II. Naročito kada se diljem grada neprestano izvode razni radovi koji traju i po 2-3 mjeseca, a značajno usporavaju promet. U svakom slučaju, kupnja kuća u prigradskim naseljima ima uzlazni trend u prometu nekretninama. Razlozi su ponajprije ekonomski, a tek potom psihološki – kaže Matijević. Selidbom iz grada u suburbana naselja mnogi se Osječani približavaju zapadnjačkim trendovima gdje već dulje vrijeme, naročito među Austrijancima i Nijemcima, vlada trend kupnje kuća izvan gradova. No, ondje su kuće u prigradskim naseljima i do dva puta skuplje od stanova u gradovima. – Ranije se u Osijeku isplatilo kupiti dvosoban stan pa ga potom iznajmljivati za 200 eura mjesečno. No, to se više ne isplati, jer su cijene najma stanova pale. Ovaj trend bit će sve izraženiji idućih godina – procjenjuje Matijević.

On napominje kako je sve manje psiholoških barijera pri potražnji ili kupnji kuća u reintegriranim naseljima poput Sarvaša ili Tenje koja su još ne tako davno bila okupirana. Ipak, najtraženije su nekretnine u Bilju, Tenji, Josipovcu i Višnjevcu. U osječkim agencijama za promet nekretninama kažu kako se u tim prigradskim naseljima nude uistinu lijepe kuće s velikim okućnicama u rasponu cijena od 40.000 do 75.000 eura. Naročito je velika potražnja potencijalnih kupaca za kućama u Bilju. No, već iza Bilja, dalje u Baranji, situacija je posve drukčija. – Neke kuće u Bilju mogu se kupiti već za četrdesetak tisuća eura. Međutim, za kuće u mjestima dalje od Bilja gotovo da i nema interesa. Baranja je puna kuća koje su ponuđene na prodaju, no potražnja je izuzetno slaba – napomenuo je djelatnik agencije “Metropolis”. Autor: M.FILIPOVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr