Osječani na Meterizama grade stotinu stanova

OSIJEK – Jesu li hrvatski građevinski lobiji konačno prepoznali Šibenik kao atraktivnu lokaciju za izgradnju stanova za tržište? Već desetljeće i pol gotovo zamrla stanogradnja, izuzmu li se dvije zgrade POS-a, budi se krajem ove godine najavljujući novi trend na šibenskom tržištu.

Naime, na šibenskim Materizama, grupa investitora iz Osijeka, pod imenom Esseker grupa, kupila je od privatnih vlasnika 7,5 tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta iznad zapadne magistrale na kojima će graditi 100-tinjak stanova za tržište. Namjere osječkih investitora tu se ne zaustavljaju – njihov je cilj zapravo 20-ak tisuća četvornih metara zemljišta na kojima bi se izgradilo 300-tinjak stanova! Osječani, dodajmo i to, nisu padobranci na šibenskom području. U Jasenovu su već izgradili tri stambena objekta s apartmanima za tržište, što ipak daje neke garancije da je riječ o ozbiljnim investitorima koji mogu izgurati ovako zahtjevan projekt. Prema dostupnim podacima, prvih stotinjak stanova bilo bi locirano u tri kaskadna objekta koji bi uz prizemlje imali još dva kata. Površina svakog posebnog stana ovisit će o interesu tržišta.

Inače, za ovu lokaciju koja bi mogla kupcima biti vrlo atraktivna, jer s nje puca pogled na more, na kanal Svetog Ante, Martinsku i dio Smričnjaka, ne postoji obveza izrade detaljnog plana uređenja, budući da je pokrivena PUP-om Meteriza. Prema riječima Zvonimira Zaninovića, pročelnika Upravnog odjela za stambeno – komunalne poslove izradu tog dokumenta za tu lokaciju u čijem je obuhvatu oko 40 tisuća četvornih metara pokrenula je svojedobno, prije rata ’Slobodna plovidba’ koja je, također, željela graditi stanove. No, iako je to, zbog općepoznatih razloga propalo, PUP je ostao što danas otvara mogućnost znatno brže realizacije prvoga šibenskog projekta stanogradnje koji ne financiraju domicilne tvrtke i investitori. Zdravko PILIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>