Osječko Centralno groblje nagodinu dobiva krematorij

OSIJEK – Prema najavama iz gradskog pogrebnog poduzeća “Ukop”, Osijek bi, kao najveći grad u istočnoj Hrvatskoj, u 2006. godini trebao dobiti spalionicu posmrtnih ostataka, odnosno krematorij.

Riječ je investiciji vrijednoj između 150 i 200 tisuća eura čija bi realizacija trebala biti osigurana iz gradskog proračuna. Lokacija budućeg krematorija trebala bi biti na Centralnom groblju, kako je dijelom i predviđeno prostornim planom za to groblje iz osamdesetih godina. – Budući da je Osijek središnji grad i gospodarski centar Slavonije i Baranje, zaslužuje imati sve dodatne sadržaje koje bi jedan grad takvog značaja i trebao imati. Ti sadržaji svakako uključuju i krematorij kojemu bi gravitiralo šire osječko područje – rekao nam je najavivši gradnju krematorija Miroslav Doležal, direktor “Ukopa”. Dodaje i kako je realizacija projekta novog krematorija više nego izgledna bez obzira na to što iz Grada još uvijek nije stiglo službeno “zeleno svjetlo”.

Na Centralnom je groblju polje za urne otvoreno još 2002. godine, no bez obzira na to među Osječanima kremiranje nije steklo “popularnost” kao, primjerice, u Zagrebu, što je iznenađujuće s obzirom na to da je riječ o trostruko jefitnijoj varijanti posljednjeg ispraćaja od klasičnog pokopa. Naime, dok je za prosječni pokop potrebno izdvojiti petnaestak tisuća kuna, cijena kremiranja doseže samo nešto više od pet tisuća, i to fiksno. Najčešći razlozi zbog kojih Osječani ipak daju trostruko više novca za pokope, a ne koriste usluge krematorija strah je od “novog” ili pak tradicija pokapanja u obiteljske grobnice, kao i osjećaj da količinom novca koju izdvoje za pokop dokazuju koliko su bili privrženi osobi koja je preminula. No, kako doznajemo, “Ukopova” bi investicaja trebala biti isplativa u nadolazećim godinama budući da interes za korištenja usluga krematorija raste, i to kod mlađih ljudi koji već u svojim ranim dvadesetima investiraju u fondove za posmrtnu pripomoć te su, kada je o pokopima riječ, više praktični nego sentimentalni. Autor: IvanaKUKIĆ Izvor: GlasSlavonije www.glas-slavonije.hr

]]>