Osobama s invaliditetom omogućiti pristup gradskim odjelima i institucijama

PULA – U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici upriličen prijem za predstavnike pulskih institucija i udruga osoba s invaliditetom. Njih su u knjižnici, kao domaćini, dočekali gradonačelnik Valter Drandić, dogradonačelnica Vesna Petrović, nova pročelnica za socijalnu skrb i zdravstvo Silvija Hrelja te Zorica Drandić iz nadležnog gradskog odjela.

Kako je rekao gradonačelnik Drandić, ovogodišnji je prijem organiziran u najljepšoj instituciji u gradu koja je prilagođena svima, pa tako i osobama i invaliditetom. Iako je problema puno, na nama je da obećamo da ćemo se problemima koji muče invalidne osobe prioritetno posvetiti i da će naša vrata svakodnevno biti otvorena za njihove potrebe, razmišljanja i ideje, rekao je Drandić, napomenuvši da među pulskim osobama s invaliditetom ima prekrasnih primjera što sve one mogu postići. Vesna Petrović rekla je da više voli radne sastanke nego domjenke, no da i ovakvi susreti imaju svoj cilj, a to je senzibilizacija javnosti na probleme i potrebe osoba s invaliditetom.Pokrenuli smo inicijativu da se u gradske prostore ugrade rampe kako bi i osobe s invaliditetom mogle doći do odjela koji su tu radi njih, a da se u zgradi gdje je smješten Centar za socijalnu skrb i nadležni gradski odjel za socijalu ugradi lift, rekla je Petrović, poručivši da osim fizičkih barijera još uvijek treba rušiti i »barijere u glavama ljudi«.

Domaćinima su se zahvalili predstavnici brojnih udruga. Tako su Marija Radojčić iz Dijabetičke udruge i Gvido Radolović iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju pohvalili Grad što ih prati u njihovim inicijativama, Danica Kuzmanović iz Lige za borbu protiv raka zahvalila je što će im se izdvojiti dio novca od gostovanja Boljšoj teatra, a predstavnik udruge gluhih zahvalio je Gradu što su u pet minuta uspjeli riješiti problem s prostorom koji ih je mučio već 40 godina. Gracijela Rogulj iz Doma za osobe s cerebralnom paralizom ponovila je pak svoju prošlogodišnju želju da se u Osnovnoj školi Veruda ugradi lift kako bi se njihovi štićenici koji u većini slučajeva pohađaju baš tu školu mogli dostojanstveno školovati. B. P. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>