Ostoja i Eltz ostali bez »Liburnije«

ZAGREB – Iznenadna odluka Vlade s telefonske sjednice opravdava se nekonzultiranjem Fonda s Državnim odvjetništvom. Dužnosti razriješeni predsjednik i potpredsjednik HFP-a Damir Ostović i Ivan Gotovac. V.d. čelnika Fonda Grga Ivezić. O Polančecovoj smjeni Vlada nije raspravljala

Vlada je jučer ujutro, na telefonskoj sjednici, povukla odluku o suglasnosti prijenosa većinskog paketa dionica opatijskih Liburnia riviera hotela Dom i SN holdingu u ime podmirenja državnog duga iz postupka kuponske privatizacije. Istovremeno, s dužnosti je razriješen Damir Ostović, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, a kao vršitelj dužnosti na tu je funkciju imenovan Grga Ivezić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Vlada je ujedno Upravnom odboru dala prijedlog za razrješenje Ivana Gotovca, potpredsjednika HFP-a. No, o smjeni ili ostavci Damira Polačeca, potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP-a, koji – kako se doznaje – uopće nije raspravljao o tekstu nagodbe, jučer nije bilo govora.

Iznenadna odluka Vlade opravdava se »propustima« Fonda u tijeku pripreme sporazuma o nagodbi. Kako objašnjava Vladin glasnogovornik Ratko Maček, Vlada je u srijedu navečer primila izvješće Državnog odvjetništva u kojem stoji da HFP nije konzultirao Državno odvjetništvo u vezi s tekstom sporazuma o nagodbi HFP-a s Dom i SN holdingom vezano za prijenos većinskog paketa dionica opatijskih Liburnia riviera hotela tim dvama holdinzima. Odluka je donesena i zbog činjenice da u pripremi cijelog procesa nisu bili konzultirani predstavnici lokalne samouprave, Grada Opatije i općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga. Te su općine upisane kao vlasnici dijela nekretnina, zbog čega se vodi 57 sudskih sporova. Zbog tog je razloga, ponovio je Maček, 30 posto dionica opatijskog poduzeća rezervirano.

Cijeli je postupak s naše strane bio pravno valjan i ostavka potpredsjednika Vlade neće se tražiti, kazao nam je Maček na upit je li tijekom telefonske sjednice Polančec ponudio ostavku ili je ona od njega tražena. Pritom je dodao da je propuste napravio HFP u kojem se mogu očekivati daljnje kadrovske promjene. Naime, Ivezićev je zadatak stvoriti uvjete za objedinjavanje poslova upravljanja državnom imovinom, pa bi, kao što se najavljivalo, HFP postao sastavni dio Središnjeg ureda za upravljanje imovinom. Međutim, unatoč Mačekovom objašnjenju, niz je činjenica iz spornog prijenosa dionica nerazjašnjeno. Potpredsjednik Vlade Polančec još je u utorak navečer, nakon razgovora s predstavnicima lokalne samouprave, pred novinarima branio nagodbu i tvrdio da nema mandat za njeno poništenje te da će ona biti detaljno ispitana. Nagodba je očito preko noći ispitana, a odluku o njenom poništenju donio je sam premijer Ivo Sanader, pritisnut negativnim reakcijama javnosti. Ocjena Državnog odvjetništva, koja je Sanaderu izrečena nešto prije 21 sat u utorak, tek je dobra izlika za promjenu mišljenja.

Vodstvo HFP-a, odnosno njegov dio, bez obzira što se sve iza sporazuma o nagodbi s dva holdinga krilo, na kraju je ispalo žrtvenim jarcima. Da nije tako, odgovornost bi morao snositi i Polančec, koji je predsjednik Upravnog odbora Fonda na kojem se o konačnom tekstu nagodbe s holdinzima nije raspravljalo. Kako naši izvori tvrde, u sklapanju nagodbe nije sudjelovala niti pravna služba HFP-a, a niti Gotovac, čija je smjena pokrenuta, već je ona isključivo odrađena u kabinetu Ostovića, do kojeg se jučer nije moglo doći. Zdravom logikom, to znači da je Polančec na Vladi progurao dokument za koji je znao da nije donesen u skladu s regulama igre. Pa bi i trebao snositi odgovornost. – Ja nisam taj koji je pripremao dokumentaciju za sjednice Upravnog odbora. Dio procedure u kojoj sam sudjelovao bio je poštivan, kazao je novinarima jučer poslijepodne Polančec, skidajući dio odgovornosti sa sebe. Činjenicu da Upravni odbor nije raspravljao o konačnom tekstu nagodbe s holdinzima Polančec je nazvao preteškom optužbom, ustvrdivši da je UO HFP-a vidio konačni tekst nagodbe jednako kao i Vladina koordinacija za gospodarstvo.

Nije bitno mišljenje pojedinca. Odluka Vlade je takva kakva jest i donesena je jednoglasno, kazao je Polančec na opasku novinara da je do utorka navečer zdušno branio postignutu nagodbu. On je dodao i da Vlada svojom odlukom nije izgubila kredibilitet te da je odluka donesena i »zbog izuzetnog interesa jedinica lokalne samouprave i javnosti za slučaj«. Potpredsjednik Vlade novinarima je ujedno objasnio da je HFP učinio veliku proceduralnu grešku ne konzultirajući Državno odvjetništvo. O izostanku te konzultacije Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, izvijestio je premijera u utorak navečer, a Vlada je, osim toga, pri povlačenju svoje odluke »uvažila činjenicu da je Liburnija za Opatiju i ostale općine koje joj gravitiraju gospodarski subjekt od velike važnosti i da se u tom procesu trebalo bolje i više komunicirati s lokalnom samoupravom«. Gabrijela GALIĆ, Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr