Otapala i razrjeđivači

U najširem smislu te riječi je razrjeđivač oznaka za čvrste, tekuće ili plinovite materijale, koji se koriste za razrjeđivanje koncentriranih tvari.

U užem smislu riječi pod pojmom «razrjeđivač» se podrazumijeva isparavajuća tekućina, koja se dodaje premazima, lakovima, umjetnim smolama i bojama, kako bi se njihove osobine prilagodile uporabi.

Kao razrjeđivač za uljne i lak-boje koristi se terpentinsko ulje ili zamjena za terpentin, a za razrjeđivanje lakova na bazi umjetnih smola se koriste organska otapala na bazi alkohola i aromata.

Različiti razrjeđivači se koriste i za čišćenje već osušenih pomoćnih sredstava za rad npr. četki, valjaka i lopatica. Razrjeđivač je istovremeno i otapalo.

Terpentinsko ulje je eterično ulje, bez boje ili svijetložute boje, ugodnog mirisa proizvedeno iz živog ili posječenog drveta odnosno iz smola različitih vrsta borovine. Kao prirodni proizvod u prednosti je sa stanovišta ekologije, u čistom obliku je međutim otrovno.

Zamjena za terpentim se sastoji od ispitnog benzina, sintetskog proizvoda koji se dobije iz nafte i koji se u pogledu točke vrelišta i osobina otapanja ponaša jednako kao terpentin. Za pokrivanje neugodnog mirisa benzina i petroleja miješaju se terpeni, koji imaju ugodan miris.

Aromati predstavljaju zbirni pojam za dijelom vrlo otrovne sastavne supstance nafte. Alkoholi su kemijski srodnici poznatim etanolima.

Upute za primjenu

Otapala imaju jaka isparenja i koriste se isključivo u dobro provjetrenim prostorima. Ne smiju dospjeti u ruke djeci niti u podzemne vode.

Opasni sastojci

Razrjeđivači ne sadrže opasne sastojke, već sami po sebi ugrožavaju zdravlje. Dobro se apsorbiraju kroz kožu i pluća. Kontraindikacije su glavobolja, upala sluznice i očiju, problemi s disanjem i zastoji disanja te ovisnost. Neka otapala, naročito iz grupe aromata izazivaju rak ili se sumnja na indikaciju tumornih oboljenja.

Zaključak

Razrjeđivače treba koristiti vrlo oprezno. Svi oni koji prilikom gradnje ili renoviranja vode brigu o tome da se radi što je moguće više s materijalima koji se otapaju vodom, ušparat će si trud i sačuvati zdravlje.

Pjene za montažu

Pjene za montažu predstavljaju omiljeno pomoćno sredstvo za popunjavanje šupljih prostora, za brtvljenje pukotina u zidovima i za zatvaranje većih fuga.

Upute za primjenu

Postoje jedno-i dvokomponentne pjene koje se primjenjuju različito. Pjene se obično prodaju u obliku spreja . Većina pjena sadržiekstremno otrovne izocijanate, koji iz tekućih temeljnih supstanci formiraju čvrste poliuretan pjene (PUR). Zato se prilikom uporabe savjetuje krajnji oprez.

Dobro provjetravanje i česti prekidi rada odlaskom na čisti zrak su same po sebi razumljive. Izbjegavati udisanje i kontakt s kožom. Nisu primjerene za metalne podloge. Zbog njihove sklonosti skupljanju montažne pjene nisu pogodne kao toplinska izolacija.

Opasni sastojci

Sadržaji izocijanida su kategorizirani kao potencijalni izazivači raka.

Zaključak

Montažne pjene nisu univerzalni proizvod koji se može brzo ubizgati u svaki otvor i svaku fugu. Primjenjuju se samo ukoliko je to baš neophodno, po mjeri od oka, štedljivo i vodeći računa o strogom pridržavanju sigurnosnih uputa.

]]>