OTP banka istiskuje male dioničare

OTP banka će od manjinskih dioničara preuzeti ostatak dionica i time će postati stopostotni vlasnik OTP banke Hrvatska. Za svaku dionicu dioničarima će biti isplaćeno 819,92 kune

OTP banka Hrvatska (donedavno Nova banka) objavila je poziv na glavnu skupštinu koja će se održati početkom studenog, a među prijedlozima na dnevnom redu skupštine nalazi se i odluka o prijenosu dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara odnosno, mađarsku OTP banku (tzv. istiskivanje odnosno ‘squeeze out’). Mađarska OTP grupa je od početka ove godine većinski vlasnik Nove banke, a nakon javne ponude koja je uslijedila poslije kupnje većinskog udjela od Charlemagne fonda, i kupnje dionica na tržištu ona kontrolira 98,26% temeljnog kapitala OTP banke Hrvatska.

OTP banka će od manjinskih dioničara preuzeti ostatak dionica i time će postati stopostotni vlasnik banke koja je nastala spajanjem Sisačke, Dalmatinske, Istarske i Dubrovačke banke. Za svaku dionicu dioničarima će biti isplaćeno 819,92 kune. Prema podacima Središnje depozitarne agencije najveći manjinski dioničari OTP banke Hrvatska su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, grad Pula, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, te još nekoliko poduzeća. Dionicom OTP banke posljednji se put na na Zagrebačkoj burzi trgovalo sredinom lipnja kada je prodavana po cijeni od 700 kuna. Na Varaždinskoj se burzi tom dionicom posljednji put trgovalo u veljači kada joj se cijena kretala oko 800 kuna.

OTP banka Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 46,8 milijuna kuna, gotovo 25% više nego lani u istom razdoblju. Krajem lipnja aktiva te banke iznosila je 8,07 mlrd kuna što predstavlja porast od 1,4% u prvih šest mjeseci ove godine. (Bankamagazin)

]]>