Otpad odlazi u napuštene kamenolome

ZADAR – Ako se dogovorimo o lokaciji koja bi bila relativno blizu Zadra i za koju ne bi trebalo graditi transfer-stanicu, na jednom bismo mjestu mogli riješiti sve, i sanitarni deponij i pogon za preradu otpada, kaže gradonačelnik Zadra dr. Živko Kolega.

Ideja zadarskoga gradonačelnika Živka Kolege da budući županijski sanitarni deponij bude smješten u nekom od kamenoloma, iznesena na prošloj sjednici Gradskog vijeća Zadra, zasad je ipak samo ideja jer se ne odnosi ni na jedan određeni kamenolom. Međutim, razmišlja se i o takvoj mogućnosti da bi se našlo cjelovito rješenje za ovo krupno pitanje koje se već dugo rješava.

Višestruka korist Kamenoloma na području Zadarske županije uistinu ima mnogo, od Zapužana na istoku pa do Vrsi na zapadu, da se ne spominju oni na otocima. Malo ih ima svu potrebnu dokumentaciju, što je posebna priča, a oni u kojima se kamen više ne kopa rane na krajobrazu koje treba što prije sanirati. Teoretski je to moguće i pretvaranjem u odlagališta otpada, jasno, ako se primijene sve mjere zaštite jer je cijelo područje Zadarske županije u biti kraško, vodopropusno. To znači da bi se, recimo, ispod jednog takvog kamenoloma trebao ugraditi sustav cijevi koje bi prikupljale otpadne vode iz deponija i omogućile posebnu obradu, s tim da se, jasno, osigura propisana nepropusnost odlagališta, odnosno da se naspe drenažni sloj. — Takvo bi rješenje bilo višestruka korist, smatra Kolega, a kad se postigne dogovor, sve to treba ugraditi u prostorno-plansku dokumentaciju. To može biti rješenje i za deponiranje baliranog otpada iz Pogona za preradu otpada, što je, istina, briga koncesionara, no to bi bilo trajno rješenje, smatra Kolega.

Područje Veljana Kad se nađe rješenje za sanitarni deponij, moći će krenuti i sanacija odlagališta kod Dikla, za što su već odobrena sredstva. Ključan je dogovor lokalne vlasti, gdje će se odrediti lokacija za sanitarni deponij, a ako to bude negdje na području Veljana, gdje ima nekoliko kamenoloma, uistinu je moguće da se pogon za preradu otpada ne gradi kod Novog Bokanjca, jer za tu lokaciju nema rješenja za odlaganje “proizvoda”, odnosno prerađenog i baliranog otpada.

Diklo strpljivo čeka Početkom tjedna predstavnici MO Diklo razgovarali su s gradonačelnikom Živkom Kolegom o konačnoj sanaciji deponija koji se nalazi na terenima oduzetim Dikljanima. — Usko surađujemo s Poglavarstvom na rješavanju sudbine naše djedovine, na kojoj je deponij godinama bespravno. Smatramo kako aktivnosti posljednjih mjeseci idu u smjeru rješavanja ovog problema, iako neki preko projekata zbrinjavanja otpada samo žele postići neke poene. Diklo godinama trpi postojanje tog odlagališta i neko će vrijeme još strpljivo čekati jer sad uistinu postoji šansa da se ovaj problem riješi, kaže Dubravko Milin, predsjednik MO Diklo. Pregovori s Benkovcem — U tijeku su intenzivni razgovori sa susjednim gradovima i općinama, u prvom redu s Benkovcem, jer u roku od tri mjeseca želimo donijeti odluku o početku rada pogona za preradu otpada i sanitarnom deponiju. Ako se dogovorimo o lokaciji koja bi bila relativno blizu Zadra i za koju ne bi trebalo graditi transfer-stanicu, na jednom bismo mjestu mogli riješiti sve, i sanitarni deponij i pogon za preradu otpada. A pogodnih lokacija ima mnogo, među njima su i kamenolomi koji su bili korišteni za gradnju autoceste, kaže dr. Živko Kolega. piše E. ŠPRLJAN Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>