Otvaranje obrta uskoro i putem Interneta

ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva sljedeće godine namjerava pripremiti zakonsku podlogu za registraciju obrta putem Interneta, kazao je u petak pomoćnik ministra gospodarstva za obrt Leo Begović.

»Time će se skratiti prosječno vrijeme otvaranja obrta u Hrvatskoj sa sadašnjih tri dana na samo jedan. Smanjit će se i troškovi otvaranja obrta na oko 200 kuna«, istaknuo je Begović. Dodao je kako je cilj države povećati broj novootvorenih obrta na barem 4000 na godinu. Tomu bi trebale pridonijeti i druge mjere poticanja ove djelatnosti predviđene za razdoblje od 2005. do 2008. godine, a među njima su i izmjene Zakona o obrtu, koje Begović najavljuje za studeni godine, kao i planirano otvaranje deset novih lokacija servisa HITRO.HR do kraja godine. U prvih je devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj otvoreno 10.912 obrta, a zatvoreno ih je 7862. Tijekom cijele prošle godine u Hrvatskoj je otvoren 14.131 obrt, a zatvoreno je njih 11.241. Za razliku od ranijih godina, kada je većina obrta otvarana u trgovini i ugostiteljstvu, u prvih je devet mjeseci ove godine na prvo mjesto izbilo građevinarstvo, u kojem je otvoreno 835 novih obrta, a za njim slijedi poslovanje nekretninama i iznajmljivanje, u kojem je otvoreno 665 novih obrta.

Inače, u Hrvatskoj danas djeluje više od 106.000 obrta, koji zapošljavaju 148.000 radnika. Ministarstvo gospodarstva dosad je isplatilo više od 7,6 milijuna kuna na ime programa poticanja obrta. Podneseno je ukupno 1404 zahtjeva, a odobreno 968. Po broju projekata i iznosu odobrenih sredstava prednjači Grad Zagreb, zaključio je Begović. [A. M.] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>