Otvoren kružni tok na Mačkamami

OSIJEK – Kružni tok na raskrižju osječkih ulica Vinkovačke i Drinske jučer navečer je svečano otvoren, a prvi su automobili njime prošli nešto nakon 20 sati.

Projekt izgradnje trećeg gradskog kružnog toka vrijedan je približno milijun kuna (uključujući i sredstva utrošena za gradnju fontane), a njime će se znatno povećati prometna protočnost, sigurnost sudionika u prometu te smanjiti gužve u Industrijskoj četvrti. – Sredstva utrošena za gradnju su mala uzmemo li u obzir činjenicu kolika je bila potreba rješavanja velikog prometnog problema u ovom dijelu grada. Ovo je samo jedan od mnogih projekata gradske uprave, a slijede ga drugi kojima je cilj rješavanje prometnih problema, kao i uređenje središta gradskih četvrti – rekao je osječki dogradonačelnik Gordan Matković, koji je svečano otvorio kružni tok na Mačkamami. Dodao je i kako mu je čast prisjetiti se da je upravo on 2001. godine, kao član Gradskog vijeća Osijeka, dao inicijativu za gradnju kružnog toka. Zahvalio je, nadalje, građanima na strpljivosti tijekom radova, a čestitao je izvođačima, u prvom redu Cestingu, Unikomu, Vodovodu i Parangalu, koji su radove priveli kraju deset dana prije predviđenog roka.

Gradnja kružnog toka počela je, naime, u prvim danima kolovoza, a prvenstveno je bilo planirano 45 radnih dana potrebnih za njezin završetak. Iako svi radovi u zoni raskrižja nisu u potpunosti dovršeni, oni koji utječu na sigurnost prometa su u cijelosti privedeni kraju te nema zapreka za njegovo funkcioniranje. Jučerašnjim otvaranjem kružnog toka nije završeno uređenje središta Industrijske četvrti, naglasio je Matković, a slijedi još premještanje tržnice na uglu Drinske i Vinkovačke ulice na novu lokaciju, prekoputa, odnosno između pošte i ograde Dječjeg vrtića “Pčelica”. Čekamo ishođenje građevinske dozvole pa ćemo započeti premještanje tržnice, koja je sigurno jedna od najneadekvatnijih u gradu. Nadamo se kako će za nekoliko dana biti sve spremno i za tu fazu radova – najavio je Matković. Na mjestu dosadašnje tržnice, pak, bit će uređen svojevrsni trg, s klupama i zelenilom, a tako će Industrijska četvrt dobiti potpuno novu vizuru. Jedina je to gradska četvrt, naime, koja još uvijek nema svoj trg. Zbroje li se troškovi radova koji slijede s dosadašnjima, kompletan će projekt stajati približno 1,600.000 kuna.

Rješavanje prometnog kolapsa u tom dijelu grada, koji je postao izraženiji otvaranjem trgovačkog centra Mercator, čime su nastale još veće gužve, kao i uređenje središta četvrti, građani su dočekali s oduševljenjem, što se moglo vdijeti i po mnoštvu okupljenih na otvorenju. Podsjetimo, početak projekta odgađan je nekoliko puta ove godine. Poteškoće je stvaralo, naime, ishođenje potrebne dokumentacije zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Autor: S.LEPAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>