Otvoren prvi hrvatski Centar za energetsku učinkovitost u gradnji

‘Natura studio u Zagrebu jedino je mjesto u Hrvatskoj gdje u posebno izgrađenom showroomu možete ‘na djelu’ vidjeti sve sustave potrebne za energetski učinkovitu gradnju – pa ako želite smanjiti troškove grijanja u postojećoj, ili pak podići novu energetski učinkovitu građevinu, posjet Natura studiu svakako bi vam trebao biti prvi korak’, naglasio je na konferenciji za novinare prof. Ljubomir Mišćević dipl.ing.arh., profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i naš vodeći stručnjak na području energetski učinkovite gradnje.

U izložbenom prostoru salona tvrtke Natura studio d.o.o. u zagrebačkoj Novoj galeriji (Zagrebačka avenija 104), u četvrtak je svečano otvoren prvi hrvatski Centar za energetsku učinkovitost u gradnji. U sklopu Centra, u kojem je na jednom mjestu moguće pronaći svu opremu za niskoenergetsku i pasivnu gradnju (tzv. one-stop-shop koncept), nalazi se i posebno izgrađeni showroom – zapravo mala pasivna kuća, čiji su svi sastavni elementi, od toplinske pumpe za korištenje geotermalne energije u zagrijavanju i hlađenju, preko sustava instalacija, podnog i zidnog grijanja, presjeka vanjskih zidova sa izolacijama, pa sve do energetski učinkovite stolarije itd. – u potpunosti u funkciji, te na jednostavan način, ‘u praksi’ pokazuju kako ti sustavi zapravo izgledaju i djeluju. Ovaj showroom Natura studia jedino je mjesto u Hrvatskoj na kojem je moguće doista vidjeti koje su sve sastavnice potrebne za energetski učinkovitu gradnju nove kuće, ili pak obnovu i podizanje stupnja energetske učinkovitosti već izgrađenih objekata.

Edukacijska i prodajna funkcija showrooma Natura studia

‘Natura studio u Zagrebu jedino je mjesto u Hrvatskoj gdje u posebno izgrađenom showroomu možete ‘na djelu’ vidjeti sve sustave potrebne za energetski učinkovitu gradnju – pa ako želite smanjiti troškove grijanja u postojećoj, ili pak podići novu energetski učinkovitu građevinu, posjet Natura studiu svakako bi vam trebao biti prvi korak. Naravno, najjednostavnije je rješenje naručiti montažnu – prefabriciranu, odnosno već zgotovljenu Natura Dom niskoenergetsku ili pasivnu kuću’, naglasio je na konferenciji za novinare prof. Ljubomir Mišćević dipl.ing.arh., profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i naš vodeći stručnjak na području energetski učinkovite gradnje. Na konferenciji za medije, organiziranoj u skopu 2. Hrvatskog seminara o pasivnoj kući za profesionalce, upriličena je i svečana predaja ključeva showrooma Natura studia uredu UNDP-a Hrvatska. Naime, ovaj jedinstveni projekt imat će, osim pomoći građanima u izboru opreme i metoda energetski učinkovite gradnje, i edukativnu funkciju: njime će se osim arhitekata i njihovih klijenata slobodno služiti i studenti arhitekture, kao i zaposlenici građevinskih tvrtki – izvođača na projektima energetski efikasne gradnje. Prvu takvu edukacijsku ulogu showroom Natura studia ‘odigrao’ je upravo za sudionike 2. Seminara o pasivnoj kući za profesionalce – arhitekte i građevinare.

Tri benchmark projekta: pasivna hala, stambena zgrada i naselje niskoenergetskih vila

Direktor i vlasnik tvrtke Natura studio d.o.o., Davor Pentek, naglasio je kako je ovaj zagrebački Centar za energetsku učinkovitost i pripadajući showroom prvi od nekoliko sličnih izložbenih prostora koje njegova tvrtka sa svojim partnerima planira postaviti u prodajnim salonima Natura studia u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama u regiji. ‘Uz naš salon u Puli, i ovaj zagrebački, uskoro planiramo i otvaranje salona u Osijeku, ali i u Ljubljani,’ najavio je Pentek. Kako je istaknuo, njegova tvrtka, koja sa svojim proizvodom niskoenergetskih i pasivnih montažnih kuća Natura Dom već drži značajan dio hrvatskog tržišta montažne gradnje obiteljskih kuća i stambenih objekata, do kraja godine javnosti će predstaviti još tri važna, benchmark projekta u segmentu energetski učinkovite gradnje u Hrvatskoj: kao prvo, to je prva hrvatska (ali i regionalna) niskoenergetska/pasivna proizvodna hala od 1800 m2, koju Natura studio za vlastite potrebe gradi u industrijskoj zoni Marčana kraj Pule. Slijedeći je projekt energetski najučinkovitija stambena zgrada ‘klasične gradnje’ u Hrvatskoj (sa 19 luksuznih stanova) koju Natura studio gradi u centru Pule, a koja će zbog primjene najmodernijih tehnologija u energetski učinkovitoj gradnji služiti i kao regionalni edukacijski showcase sa profesionalce iz branše. Na kraju, Natura studio u Vodnjanu kraj Pule upravo završava prvo hrvatsko naselje niskoenergetskih i pasivnih Natura Dom kuća (preciznije, 14 samostojećih vila sa bazenima), čije se svečano otvaranje i uručivanje ključeva (uglavnom stranim) kupcima očekuje do početka glavne turističke sezone.

Natura Dom – superioran hrvatski proizvod kreće na europsko tržište

‘S ova tri projekta želimo učvrstiti našu lidersku poziciju na tržištu u svim ključnim segmentima energetski učinkovite gradnje – za potrebe industrije tu je naša hala i pripadajuća štedna (Powerboss) i prirodna (Solatube) rasvjetna oprema, glede ‘klasične’ gradnje i/ili obnove postojećih objekata na energetski učinkovit način tu je naša stambena zgrada u Puli, a glede našeg osnovnog proizvoda – niskoenergetskih i pasivnih montažnih kuća superiorne kvalitete Natura Dom, odnosno djelatnosti vođenja projekata u niskoenergetskoj i pasivnoj gradnji za investitore, tu je projekt naselja niskoenergetskih vila u Vodnjanu kraj Pule’, naglasio je Pentek. ‘Proteklih godina uspjeli smo u Natura studiu koncentrirati zavidnu količinu znanja i iskustva, te uspostaviti uzajamno podržavajuće partnerske odnose sa najboljim tvrtkamaproizvođačima građevinske opreme u branši. Cilj je bio stvoriti kvalitetom superioran hrvatski proizvod – montažnu niskoenergetsku ipasivnu kuću Natura Dom, i u tome smo u potpunosti uspjeli. Slijedeća je faza snažnije iskoračiti na regionalno tržište, kao i tržište Europske unije’, najavio je Pentek. Osim vrhunske opreme ugrađene u montažne kuće Natura Dom – direktni uvoznik za Solatube (sistem prirodne rasvjete), Internorm (stolarija za energetski učinkovitu gradnju), Drexler-Weiss (toplinske pumpe za pasivne kuće – već od 800 W, sa rekuperatorom), Bächl (najbolja europska izolacija) i Fermacell (gips-vlaknaste ploče posebnih karakteristika) je sam Natura studio, a partnerski odnos njeguje sa tvrtkama kao što su Vaillant (sustavi grijanja/hlađenja, toplinske pumpe), Gira (sustav ‘pametne kuće’ HFC Grupe), Parketi Požgaj (parketi i obloge), Aertecnica (sustav centralnog usisavanja), Shock (toplinska i zvučna izolacija), Viega (sustavi instalacija), Geo Servis (geomehanički i istražni radovi), Sun Arh (energetski učinkovita arhitektura) i dr. – kupcima je sada na raspolaganju i kreditiranje kupnje svih proizvoda i opreme, kao i gotovih Natura Dom kuća, najpovoljnijim kreditima na domaćem tržištu.

Financiranje najpovoljnijom kreditnom linijom na tržištu – Zelenim kreditima Zagrebačke banke

Naime, Zagrebačka banka svojim inovativnim ‘Zelenim kreditima’ sa najnižom kamatnom stopom na tržištu, a koji su prvi na financijskom tržištu u Hrvatskoj namijenjeni upravo poticanju energetske učinkovitosti (slijedom primjene novog Pravilnika o energetskom certificiranju zgrada, uštedi potrošnje energije korištenjem obnovljivih izvora energije te financiranju proizvodnje električne energije solarnim sustavima) – prati prodajni program Natura studia.
Dodatne informacije:

GSM: 098/220-511
e-mail: marketing@naturastudio.hr
Natura studio Zagreb

Zagrebačka avenija 104
Zagreb 10 000
tel.: +385 1 38 63 330
fax: +385 1 38 63 331
mob.: +385 99 244 2235
e-mail: zagreb@naturastudio.hr
Natura studio Pula
Mletačka 12
Pula 52 100
tel.: +385 52 501 566
fax: +385 52 502 275
mob.: +385 99 244 2234
e-mail: pula@naturastudio.hr
Natura studio Osijek
Josipa Jurja Strossmayera 217
Osijek 31 000
tel.: +385 31 200 081
fax: +385 31 200 081
mob.: +385 99 244 2233
e-mail: osijek@naturastudio.hr
href=\”http://www.naturastudio.hr\”>www.naturastudio.hr