Pad cijena nekretnina i dalje minimalan

Tražene cijene nekretnina peti mjesec za redom u laganom su padu, a prosječna tražena cijena nekretnina u srpnju je u odnosu na lipanj niža 0,5 posto, rezultat je istraživanja CentraNekretnina.

U odnosu na srpanj 2009., odnosno na godišnjoj razini, tražene cijene nekretnina niže su za 4,0 posto. Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu cijene su se neznatno promijenile u odnosu na mjesec lipanj (-0,2%), dok su na godišnjoj razini manje 3,5 posto. Na Jadranu su cijene u odnosu na prošli mjesec također niže, i to 0,9 posto, a na godišnjoj razini niže su za 4,7 posto.

Inače, u prva tri mjeseca ove godine završeno je 297 stanova dok je prošle godine u isto razdoblje prošle godine u Zagrebu završeno 1.365 stanova, što predstavlja pad od gotovo 80 posto, podaci su Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj. Broj stanova u gradnji u Zagrebu je smanjen 53 posto, s 5.648 u prvom tromjesečju prošle na 2.662 u prvom tromjesečju ove godine.

Ukupan iznos kredita odobrenih stanovništvu za stambene potrebe (podaci za mjesec svibanj) bio je na razini od 53,8 milijardi kuna, što je za 850 milijuna kuna više nego u prosincu 2009. godine, podaci su HNB-a.

Za očekivati je da uz tako nisku godišnju stopu rasta stambenih kredita neće doći do porasta volumena transakcija na tržištu nekretnina obzirom da je kredit za većinu kupaca stambenih nekretnina jedini ostvarivi model financiranja kupnje nekretnine. U nadolazećim mjesecima očekujemo nastavak korekcije traženih cijena nekretnina u Zagrebu i na Jadranu, napominju u CentruNekretnina.

www.bankamagazine.hr