Panika među potrošačima vode

ŠIBENIK – Dvije sestre, Ivanica i Nela Juraga iz Murtera, nemalo su se iznenadile kad su dobile račun za vodu za srpanj.

Od dotadašnje mjesečne potrošnje koja nije prelazila 11 metara kubičnih, u srpnju su, prema dobivenom računu, potrošile čak 38 kubika. Račun za vodu za taj mjesec iznosio im je 367 kuna. Za usporedbu, u ožujku su platile 54 kune, u travnju 49, a u svibnju minorne 34 kune. Jesu li Ivanica i Nela u srpnju doista potrošile silne kubike vode ili šibenski Vodovod i odvodnja d.o.o. igra jednu perfidnu igru, pitanje je sad. Do 1. lipnja kubik vode bio je 4,55 kuna da bi se tog datuma digla na 8,38. Djelatnici Vodovoda koji na terenu očitavaju potrošnju baš se i ne trude svaki put očitati realno stanje pa “lupe ofrlje”, glavno da nešto piše. Izgovor je “nije vas bilo doma”. Poskupljenjem vode mijenjaju se i njihove radne navike. Brže-bolje potrude se očitati sve “zaostalo” stanje.

Potrošnja ispadne četverostruka. Matematika je posve jasna: tolika potrošnja + dvostruka cijena = čista zarada Vodovoda. Neki bi, prevedeno, rekli pljačka. Nela i Ivanica dvije su skromne dame u godinama i njihova potrošnja vode i inače nije velika. Nekima je, čujemo, račun za vodu u srpnju skočio na gotovo dvije tisuće kuna, dok mnogima još nisu pristigli računi. Poučak ove priče glasi: cijenjeni potrošači, obratite pozornost na potrošnju vode u srpnju. Iznenadit ćete se. Svoju pozornost na ponašanje Vodovoda mogle bi usmjeriti i udruge za zaštitu potrošača. M. TURČINOV-JEŽINA Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr