PAPIĆ: Za nekoliko dana Grad će odabrati vještaka za slučaj Eurodom

OSIJEK – Otkako je u ožujku ove godine započela muka stanara Istarske i dijela Vukovarske ulice koji su u svojim stanovima primijetili napukle zidove, neprekidno se postavlja pitanje ispravnosti gradnje buduće zgrade Eurodoma u rupi ispred Studentskog centra.

Naišavši na brojne birokratske zidove i prognoze o pravnoj borbi koja bi bila skupa, duga i mukotrpna, stanari su se za pomoć obratili Gradskom poglavarstvu Osijeka. Ovih je dana tadašnji dogovor o provođenju vještačenja statike i geomehanika zgrade Eurodoma stigao na red. Naime, tim će se postupkom utvrditi je li izgradnja Eurodoma uistinu utjecala na pucanje zidova na okolnim zgradama, odnosno pridonijela njihovu nagnuću. – U Poglavarstvo su stigle dvije ponude za vještačenje, a očekujemo još jednu. Nakon što i ona stigne, proučit ćemo ih i odlučiti koja je najprihvatljivija. Odluka će biti donesena u sljedećih nekoliko dana – rekao nam je član osječkog Poglavarstva Tone Papić. Podsjetimo, stanari su pri traženju vještačenja koje će platiti sam investitor Eurodoma, bojeći se pristranosti rezultata, tražili od Poglavarstva Osijeka da nadzire taj proces i odabere izvođača. – Na sastanku, kojemu su nazočile sve strane koje sudjeluju u ovom slučaju, dogovoreno je da Grad Osijek kontrolira vještačenje i izabere vještaka, ali da troškove snosi Eurodom. Naravno, u slučaju da se dokaže kako je gradnja te zgrade prouzročila oštećenja i poremećaje statike na okolnim zgradama, zbog čega 40-ak osječkih obitelji trpi štetu, investitor će morati aktivirati instrumente osiguranja i na građevinski ispravan način nadoknaditi i popraviti štetu – zaključio je Papić.

Podsjetimo, stanari tvrde, kako su oštećenja i gubitak statike na okolnim zgradama prouzročeni dubokim iskopavanjem na mjestu gradnje Eurodoma. Prema još uvijek nedokazanim obrazloženjima, pjeskovito dno ispod njihovih zgrada počelo se urušavati u otvorenu rupu od dubinskog iskopavanja temelja podzemnih katova Eurodoma. Okolne zgrade su zbog toga, slikovito rečeno, počele gubiti tlo pod vlastitim temeljima. Posljedica toga, kaže obitelj Kinder u Istarskoj ulici, popucani su zidovi i podovi u njihovu stanu, a uz to i problemi s vodovodnim cijevima i drugim instalacijama. Nagnuće je u stanovima Kinderovih i obitelji Prutki te u podrumu njihove zgrade toliko da se ni sobna vrata više ne mogu zatvoriti jer zapinju za pod. Sve te činjenice, smatraju, morale bi potaknuti gradsko Poglavarstvo da ubrza proces vještačenja. Autor: D.ĐUROVIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>