Paprike i pomidore s okusom cementne prašine?

PULA – Svake godine ista priča, pa tako i ovoga ljeta našu redakciju uporno zovu čitatelji koji stanuju u neposrednoj blizini Istragradnjine betonare u dijelu industrijske zone u Šijani.

Veliki oblaci dima i prašine koji se gotovo svakodnevno mogu vidjeti nad kompleksom betonare, okolne stanovnike stavljaju u bezizlaznu situaciju. Iako su već u više navrata upozoravali na prašinu zbog koje jedva da mogu disati, osobito ljeti kada visoke temperature i nedostatak svježeg zraka ionako loše utječu na zdravlje, stanovnici tvrde da zbog neugodne prašine ni ove godine ne mogu normalno prošetati ulicom, a kamoli otvoriti prozore.

Gusto sivilo na krovovima kuća Tragom dojave čitateljice uputili smo se na lice mjesta. Betonara je od obiteljskih kuća udaljena svega stotinjak metara, a svaki jači vjetar još više raznosi gusto sivilo koje se na kraju spušta na krovove obližnjih kuća. Svi prozori na kućama su zatvoreni, a raslinje koje je nekad davno bilo zeleno, već je odavno poprimilo boju cementa. Neki stanovnici ispred svojih kuća pokušavaju saditi povrće, no kažu na kraju sve propada jer tko bi normalan jeo paprike i pomidore s okusom cementne prašine? Najgore je što dodatnu prašinu pojačavaju veliki teretni kamioni, prenoseći materijal s jedne strane betonare na drugu. Ulazimo u Labinsku ulicu koja se nalazi točno nasuprot golemog industrijskog zdanja. Stari istarski suhozid odaje da stanovnici ovdje žive već dugi niz godina, znatno prije nego što im je pod nosom, a nekima doslovce u dvorištu izgrađena betonara. Razgovaramo s jednim mještaninom koji nam pokazuje prašnjavi stol u dvorištu. – To je prašina od danas, no koliko god brišete, jednostavno nema pomoći. Užasno je živjeti ovdje, ne možemo ni robu osušiti vani. Koliko mi je poznato, betonara je sagrađena 60-ih, no od tada se ništa nije promijenilo, dapače svake je godine sve gore, veli naš sugovornik. Dodaje da problema ima i s obližnjim kamenolomom zbog kojeg su mu popucali zidovi na kući i stepenicama. Naime, veli da prilikom svakog miniranja u kamenolomu, dolazi do jakih detonacija, zbog čega strahuje da mu se uskoro ne uruši cijela kuća. Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>