Pathwork kuća

Jedna kuća za dvije strane koje žele živjeti zajedno pod istim krovom, ali istovremeno imati neovisna područja, prostorije, i mogućnosti povlačenja.

Struktura stanovanja vrti se preko katova oko zajedničkog predvorja, tako da obje strane mogu profitirati sa svih strana svijeta.U prizemlju predvorje dijeli oba područja stanovanja, na gornjem katu se nalaze područja spavaćih soba okrenuta za 90 stupnjeva, s kupaonama koje leže nasuprot, te u potkrovlju, opet okrenuta, dva prostora dnevnog boravka. Područja su neovisno povezana otvorenim dvokrakim stepeništima.

Veliko predvorje dobiva preko krova izrađenog od transparentnog polikarbonata obilje svjetlosti, od kojeg profitiraju preko unutarnjih prozora i okolne prostorije.

Ono istovremeno služi kao veliki energetski vrt, koji cijelu kuću pozitivno snabdijeva sunčevom energijom. Zidove strehe i krovne površine izrađeni su od masivnih drvenih elemenata, ispred kojih su postavljene transparentne ploče od polikarbonata. Kontroliranim priljevom svjetlosti nastaje između zračni kolektor, koji opet korisno iskorištav solarnu energiju.

Otvori za odzračivanje na površini krova otvaraju (ljeti) i zatvaraju (zimi) sustav i omogućuju jednostavno upravljanje zagrijavanjem i hlađenjem. Masivni jednostrani zabatni zidovi od laganog betonskog kamena omogućuju ravnomjernu akumulacijsku masu i dobru izolaciju.

Za cijeli objekt se odustalo od umjetnih izolacijskih materijala. Zoniranje,centralni energetski vrt i kolektorske zidne i krovne površine smanjuju potrebe za energijom zagrijavanja i to u toj mjeri da je grijanje kao aktiviranje građevinskih dijelova u betonskim stropovima sasvim dovoljno. Dodatno su u obje prostorije na vrhu krova postavljene površine i inastalacije vodenog kolektora. Sve dotle mala kaminska peć emitira toplinu u predvorje. Drugi kamin služi za emisiju toplijeg zraka iz gornjeg krovnog prostora u donje prostorije pomoću ventilatora.

Kompleksna unutarnja prostorna geometrija kuće vodi ka fleksibilno iskorištenom tipu kuće, u kojoj se sporedno i zajedničko kombinira pod inteligentnim i učinkovitim omotačem.Optika transparentnog i reflektirajućeg vanjskog omotača, kojeg karakterizira naizmjenični ciklus skoro prozirnog drveta, zrcalnog krajolika te plastičnost interijera , predstavlja kontrast tamno ožbukanim zabatnim zidovima i klasičnom obliku kuće. Smještena u uobičajeno područje novogradnje kuća demonstrira trajan način građenja u pogledu funkcionalnosti,materijala ,energetske učinkovitosti i arhitektonske vizure.

]]>