PBZ na izvanrednoj glavnoj skupštini povećala zadržanu dobit

ZAGREB – Privredna banka Zagreb (PBZ) održala je nedavno izvanrednu Glavnu skupštinu na kojoj je računovodstvenim potezom povećala zadržanu dobit za 75,1 milijun kuna na ukupan iznos od 1,82 milijarde kuna.

Banka je zadržanu dobit povećala smanjivši rezerviranja troškova za plaće i druga primanja za navedeni iznos, a ostaje nejasno u kojem su razdoblju nastala rečena rezerviranja jer u zapisniku sa skupštine stoji da su ta rezerviranja nastala u “godini od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004.” No, uz misteriju godine koja ustvari traje četiri godine, ostaje nejasno i što je ponukalo PBZ da poveća zadržanu dobit koja je i bez toga bila dosta visoka. Nažalost, iz Privredne banke nismo dobili odgovor koji su razlozi održavanja glavne skupštine i povećanja dobiti, no ovakvi potezi nisu nepoznati kada se namjerava isplatiti dividenda. Također, nije nemoguća niti situacija da Uprava banke ima vezane bonuse uz visinu iznosa ostvarene ili zadržane dobiti, kao što je to slučaj u mnogim bankama i kompanijama. S time u vezi treba podsjetiti da sadašnjoj Upravi PBZ mandat ističe početkom veljače sljedeće godine.

Ne bi bilo čudno da vlasnici koji trenutno drže najveće udjele u PBZ (a to su talijanska grupacija Intesa i Europska banka za obnovu i razvoj) žele nagraditi Upravu banke za uspješno vođenje jer je, prema privremenim nerevidiranim podacima središnje banke, PBZ u prvih šest mjeseci uspjela ostvariti dobit prije oporezivanja od 425,5 milijuna kuna. No, kako dionice PBZ-a nisu izlistane u najvišoj kotaciji neke od domaćih burzi te zbog toga banka nije obvezna menadžerske ugovore podastrijeti na uvid javnosti, neće se sa sigurnošću moći utvrditi jesu li bonusi obećani Upravi vezani uz visinu zadržane odnosno ostvarene dobiti. (Bankamagazin)

]]>