Petrokemiji plin, HEP-u redukcija

HRVATSKA – U petak ujutro su redukcije isporuka ruskog plina sa 11,4 posto smanjene na 3,5 posto. Zahvaljujući tome i relativno visokim temperaturama za ovo doba godine, stanje u plinskom sustavu je stabilno, rekla nam je Nataša Vujec, direktorica Sektora komercijalnih poslova Ina-Naftaplina.

Zato su s kutinskom Petrokemijom dogovorili da im već u subotu, dva dana ranije od predviđenog roka 23. siječnja, počnu isporučivati velike količine plina nužne za proizvodnju mineralnih gnojiva.To znači da će ta tvornica nakon 35 dana zastoja zbog godišnjeg remonta i problema u plinskom sustavu u subotu pokrenuti postrojenja u kojima se plin prerađuje u amonijak, sirovinu za proizvodnju mineralnih gnojiva. U Petrokemiji su zadovoljni takvom odlukom Ine i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva jer je za njih, a time i poljoprivredu, uoči prihrane poljoprivrednih kultura i proljetne sjetve dragocjen svaki dan proizvodnje, kažu u kutinskoj tvornici. »Razumljivo, ako oštra zima opet zaprijeti pa se potrošnja plina znatno poveća, Petrokemija će se, kao što je već uobičajeno, solidarizirati s građanima«, naglašava predsjednik Uprave Boris Mesarić. To znači da bi, ako pad temperatura znatno poveća potrošnju ili se povećaju redukcije isporuka ruskog plina, ponovo mogla biti prekinuta isporuka Petrokemiji jer široka potrošnja ima prioritet u opskrbi. Kako bi se unatoč ruskim redukcijama osiguralo dovoljno plina za kutinsku tvornicu vjerojatno će u ponedjeljak, zbog najavljenog zahlađenja, za 35 do 40 posto trebati smanjiti isporuke plina Hrvatskoj elektroprivredi, doznajemo u Ina-Naftaplinu gdje se nadaju da ta redukcija neće trajati dulje od desetak dana.

Sve ipak ovisi o vremenskim uvjetima i isporukama ruskog plina jer se zbog problema s uvozom plina brže prazni Inino podzemno skladište plina Okoli gdje je još nešto više od 300 milijuna prostornih metara plina. Zato iz Ina-Naftaplina i dalje pozivaju potrošače da što racionalnije troše taj energent. Neizvjesne isporuke ruskog plina Neizvjesno je kada bi se mogle normalizirati isporuke ruskog plina, upozoravaju stručnjaci. Naime, u Rusiji su i dalje velike hladnoće od kojih je već umrlo 123 ljudi, a meteorolozi prognoziraju da će iznimno hladna fronta s temperaturama od 20 do 30 stupnjeva Celzijevih ispod ništice potrajati još najmanje pet dana. Zato je sigurno da će Gazprom i dalje značajan dio plina namijenjenog izvozu isporučivati domaćim potrošačima. Osim toga, ukrajinski parlament je zatražio da vlada dogovori novi sporazum s Rusijom o opskrbi plinom umjesto sadašnjeg ugovora, postignutog početkom ove godine, koji vodi osjetnom povećanju cijena. Zbog toga je parlament usred predizborne kampanje svrgnuo cijelu ukrajinsku vladu. Zato stručnjaci strahuju da bi politički problemi u Ukrajini mogli dovesti do ponovnog razbuktavanja rusko-ukrajinskog spora oko plina i novih problema u opskrbi Europe. Željko Bukša Izvor: www.vjesnik.hr

]]>