Petsto poduzetničkih zona do 2008. godine

HRVATSKA – Kad je 2001. godine u Hrvatskoj krenuo projekt izgradnje poduzetničkih zona, ni najveći optimisti nisu mogli zamisliti da će nekoliko godina poslije to postati pravi hit među domaćim, ali i stranim investitorima.

Varaždinska, Splitsko-dalmatinska, Osječko-baranjska, Istarska, Karlovačka i Međimurska županija primjeri su po broju uređenih i otvorenih zona. No, u protekle dvije godine i ostale županije ubrzanim tempom sudjeluju u gradnji poduzetničkih zona pa u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva vjeruju da će se do 2008. godine broj zona možda i udvostručiti. Tim prije što je prethodna vlast u razdoblju od 2001. do 2003. za sufinanciranje 192 poduzetničke zone uložila svega 84,560.000 kuna što je gotovo upola manje od iznosa koji je u protekle dvije godine uložila Sanaderova vlada. Naime od 2004. godine do danas ova je vlada sufinancirala 63 nove poduzetničke zone sa 145,807.267 kuna. Ministar gospodarstva Branko Vukelić kaže da je njihovo ministarstvo krenulo sa svega tridesetak zona koje su bile u nekakvoj funkciji ili su nešto radile u Hrvatskoj.

Jedan od bitnih uočenih nedostataka prethodne vlade jest nedovoljno otvaranje poduzetničkih zona koje omogućavaju jednostavnije, brže i jeftinije pokretanje proizvodnje. U pregledu stanja uočen je i neravnomjerni razvoj poduzetničkih zona, koje su, sudeći prema iskustvima drugih europskih zemalja, najbrži put razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Zatečeno stanje pokazalo je da su zone bile pretežno nedovršene, infrastruktura nedostatna, a cjelokupna funkcija zone uspostavljena je samo u nekoliko županija. Sadržaj zona nije bio standardiziran, sustavi poticaja neusklađeni i zato često nisu bili djelotvorni. I premda je projekt poduzetničkih zona pokrenut u doba prethodne vlade, tek je Sanaderova, prema riječima ministra gospodarstva, uspjela na tom području načiniti velik iskorak. Među ostalim, zato što je projekt gradnje poduzetničkih zona definiran kao strateški i prioritetan kojem je cilj stvoriti što više zona u Hrvatskoj koje su infrastrukturno potpuno opremljene. U Hrvatskoj trenutno djeluje 110 poduzetničkih zona koje su potpuno ili djelomično opremljene komunalnom infrastrukturom i u kojima posluju poduzetnici. U ostalim slučajevima, postoji djelomična ili potpuna infrastruktura do zone, rješavaju se imovinsko-pravni odnosi, izrađuje projektna dokumentacija te prikupljaju potrebne građevinske dozvole.

Krajnji je cilj Vlade da do kraja mandata u cijeloj Hrvatskoj bude 400 poduzetničkih zona. No, ministar Vukelić tvrdi kako najava i želja u ovom trenutku ima toliko da i 500 izgrađenih poduzetničkih zona do 2008. godine ne bi bilo veliko iznenađenje. Taj veliki Vladin projekt, koji je u samo dvije godine izazvao pravi bum u Hrvatskoj, potiče bržu gradnju poduzetničkih zona u jedinicama lokalne samouprave i područne, regionalne samouprave, kako bi se osigurao ravnomjerniji razvoj države i brži rast poduzetništva te povećala zaposlenost. Izravnim ulaganjima u poduzetničke zone Vlada stvara preduvjete za uvođenje niza poticaja kako bi se razvijalo malo i srednje poduzetništvo, prvenstveno kroz povoljnosti poduzetnicima pri izgradnji poslovnog prostora na infrastrukturno potpuno opremljenom zemljištu. Jasno je da u tome veći uspjeh postižu one županije koje su već prije krenule s prostornim planovima, dakle sa svim pripremama koje moraju odraditi jedinice lokalne samouprave. U tom kontekstu Varaždin i Varaždinska županija prednjače po broju uspješno organiziranih poduzetničkih zona u državi. Zoran Milanović Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>