Pevec mora rušiti dio pulskog centra

PULA – Na adresu Trgovačkog centra Pevec Ministarstvo zaštite okoliša još je 30. kolovoza uputilo zaključak kojim se vlasniku nalaže da ukloni izvedenu rekonstrukciju postojeće građevine i parkirališta. U dopisu koji potpisuje građevinski inspektor Davor Banko iz Uprave za inspekcijske poslove, područne jedinice Pazin, spominje se šest nepravilnosti koje vlasnik Peveca treba što prije ukloniti.

Također, inspekcijskim pregledom obavljenim istoga dana utvrđeno je da Pevec još nije uklonio krovište i krovne panele, kao ni međukatnu konstrukciju izrađenu od montažnih armiranobetonskih elemenata. Uz ostalo, Ministarstvo zaštite okoliša trgovačkom je centru naložilo uklanjanje pročelja, izrađenih također od montažno armiranobetonskih elemenata te dogradnje na istočnom pročelju postojeće građevine, a Pevec je dužan ukloniti i dogradnju na sjevernom pročelju postojeće građevine te nosivu konstrukciju parkirališta, koja se sastoji od nasipa i tampona, ukupne površine devet tisuća četvornih metara s ugrađenim betonskim rubnicima. Tim je rješenjem Ministarstvo Pevecu dalo mogućnost da sam ukloni nabrojane nepravilnosti koje je uočila građevinska inspekcija, inače će se to učiniti nakon 27. rujna ručno i strojno putem druge osobe. U dopisu Ministarstva također stoji da će provedbu izvršenja osiguravati ovlašteni službenici policije, a ako do 26. rujna Pevec sam ne ukloni sve pokretne stvari i vrijednosti iz građevine, za njihovo eventualno oštećenje ili nestanak sam odgovara. Glasnogovornicu Katu Gojević upitali smo hoće li Ministarstvo zaštite okoliša zaista rušiti ako Pevec do zadanog roka ne ukloni spomenute nepravilnosti.

Prilikom postupanja u slučaju toga trgovačkog centra građevinska inspekcija je donijela rješenje o uklanjanju jer je predmetni objekt bio sagrađen bez građevinske dozvole. U međuvremenu ulagač je ishodio građevinsku dozvolu, na koju je bila izjavljena žalba. Žalbeni postupak još traje, a građevinska inspekcija u pravilu ne pristupa uklanjanju bespravnih objekata dok se taj postupak ne okonča. Bespravno sagrađeni objekt treba srušiti ulagač. Ako on to ne učini, objekt o njegovu trošku uklanja građevinska inspekcija, rekla je Gojević. Drugim riječima, iako su iz Ministarstva nakon 27. rujna najavili rušenje, odnosno uklanjanje bespravno sagrađenih elemenata, Pevec će i dalje mirno raditi dok god traje žalbeni postupak?! Koliko će to trajati, s obzirom na to da smo iz Pevecovih izvora doznali da će im Ured državne uprave Istarske županije pod istim uvjetima izdati novu građevinsku dozvolu, pokušali smo doznati od predstojnika Ureda Radovana Juričića. On je pak, čini se, ostao dosljedan tome da se k’o pijan plota drži zakonskog roka u kojem će novinarima proslijediti odgovore na postavljena pitanja, što nam je i jučer poručio uz napomenu da će to možda učiniti i ranije.

Šteta što se Juričić nije tako žustro pozivao na zakon ili ga se barem držao u trenutku kada je njegov ured (u kojem očito mnogo toga ne štima) Pevecu izdao građevinsku dozvolu, koju je u ožujku ove godine poništilo Ministarstvo zaštite okoliša s obrazloženjem da nije utemeljena na zakonu. Izgleda da ni rješenje Državnog inspektorata, koje Pevecu zabranjuje obavljanje trgovine na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima do ispunjavanja propisanih minimalnih tehničkih uvjeta, ni rad bez građevinske i uporabne dozvole, ni niz drugih nepravilnosti koje smo nedavno objavili na ovim stranicama nisu dovoljno jaki argumenti da se anarhiji u Pevecu napokon stane na kraj.

Pa ni posljednja izvješća iz Ministarstva za zaštitu okoliša iz kojih se tako jasno može vidjeti da Pevec krši zakon i ne poštuje zadane prostornoplanske gabarite, nemaju težinu koja bi bjelovarskom »poduzetniku« Zdravku Pevecu barem malo pokvarila planove u vještom izbjegavanju zakona. No činjenica da Pevec radi punom parom mada ne posjeduje spomenute dozvole i ne čudi previše, jer taj isti bjelovarski poduzetnik vjerojatno poduzima sve ne bi li njegov izuzetno profitabilni pulski centar i dalje bio otvoren. Zapravo se može posve lako zaključiti kako je sve to moguće, jer očito pojedine visokopozicionirane osobe na neki način usko surađuju s vlasnikom Peveca i zatvaraju oči pred brojnim pronađenim, utvrđenim i dokazanim nepravilnostima ispod kojih stoje potpisi građevinskih ili gospodarskih inspektora. Jer kako drugačije protumačiti to da u Puli imamo trgovački mastodont koji nesmetano radi bez građevinske dozvole mada nije uklonio nekoliko velikih bespravnih dijelova objekta, a nedavno mu je gospodarski inspektor pronašao 13 prekršaja zbog kojih ga čak nije ni mogao kazniti jer mu nisu bili poznati osnovni podaci o odgovornoj osobi u tvrtki? D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr