Pismo namjere s USAID-om za poticanje poduzetništva

ZAGREB – U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva u četvrtak je potpisano pismo namjere o suradnji toga ministarstva, USAID-a i projekta Poduzetna Hrvatska na poticanju i razvoju poduzetništva u našoj zemlji.

Pismo namjere su potpisali ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, direktor misije USAID-a William Jeffers i direktor projekta Poduzetna Hrvatska James Packard Winkler. Njime se potvrđuje suradnja na unaprjeđivanju poslovanja poduzeća i otvaranja novih radnih mjesta. To će se, među ostalim postići, stvaranjem internetskog portala Poslovni navigator, koji će na jednom mjestu pružati informacije o mogućnostima poslovanja u Hrvatskoj, kao i osnivanjem lokalnih jamstvenih fondova od sljedeće godine, o čemu je Vjesnik već pisao. Rezultat toga trebalo bi biti stvaranje poticajnijeg okruženja za domaća i strana ulaganja. »Hrvatska želi nova ulaganja prije svega u proizvodnju i nove tehnologije, što će potaknuti njen izvoz i stvaranje novih radnih mjesta. Stoga je i ovo pismo namjere iskaz naše želje za snažniji i brži razvoj malog i srednjeg poduzetništva i stvaranje povoljne klime za ulaganja i razvoj poduzetništva«, ocijenio je Vukelić. »Nakon početka pregovora o ulasku u EU i Hrvatska se uključila u utakmicu za privlačenje novih ulaganja«, istaknuo je William Jeffers.

Prema riječima Jamesa Packarda Winklera, namjera je projekta Poduzetna Hrvatska pomoći poslovanje 4000 hrvatskih poduzeća i otvoriti 20.000 novih radnih mjesta. Tomu će pomoći i skoro zaživljavanje lokalnih jamstvenih fondova, za kojima vlada velik interes, kazao je on. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tajana Kesić-Šapić izvijestila je, pak, kako je Hrvatska na Sedmom gospodarskom forumu zemalja jugoistočne Europe, koji je 1. i 2. studenoga održan u Sofiji, proglašena najnaprednijom zemljom kada je riječ o kreditima malom i srednjem poduzetništvu. Hrvatska je među zemljama regije najviše napredovala i ima sofisticirano financijsko tržište, koje se daleko više može uspoređivati s tržištima zemalja EU-a, nego s onima na europskom jugoistoku, naglasila je Kesić-Šapić, dodavši kako se podaci o tome mogu naći u magazinu »The Region – SEE« za studeni, koji se izdaje u sklopu Gospodarskom foruma. [A. M.] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>