Planiranje prostora kuhinje

1. Koliko često kuhamo?

2. Objeduju li svi članovi obitelji zajedno ili odvojeno?

3. Pozivamo li često goste?

4. Koliko prostora je potrebno za smještanje namirnica, tj. da li imate ostavu?

5. Hoće li kuhinja služiti za obavljanje nekih drugih aktivnosti?

6. Hoće li kuhinja biti odvojena od blagovaone?

7. Ima li obitelj djecu?

Odgovorima na ova pitanja dolazi se do zaključka što bi bila idealna kuhinja za jednu obitelj. Ovo se u prvom redu odnosi na raspored kuhinjskih elemenata, jer je najvažnije da su elementi i predmeti koji se najčešće koriste nadohvat ruke. Osnovno (ili bolje rečeno, školsko pravilo) u organiziranju kuhinjskog prostora je sljedeće: hladnjak-radna ploha-sudoper-radna ploha-ploča za kuhanje-radna ploha. Ovakva shema slijedi radnje pripreme objeda koja obuhvaća pranje i obradu namirnica, kuhanje i na kraju serviranje. Neovisno o tome hoće li kuhinjski elementi biti postavljeni u nizu, u obliku slova \’L\’ ili \’U\’ bilo bi dobro postići približno ovakav raspored kuhinjskih elemenata i aparata.

Kuhinjski elementi u nizu

Ovakva kompozicija je kompaktna, jer kuhinjski elementi zauzimaju prostor samo jednog zida. Ovaj raspored je najčešći kod manjih kuhinjskih prostora.

Kuhinjski elementi u \’L\’ formi

Ovakav raspored je prikladan za veće prostore, čime je odvojen radni dio od dijela za pohranu namirnica. Postavljanjem kuhinjskih elemenata u obliku slova \’L\’ stvaraju se kutovi koji se lako mogu riješiti vrlo praktičnim kutnim elementima. Namjenski kutni elementi nešto su skuplji, ali njima se maksimalno iskorištava kutni prostor.

Kuhinjski elementi u \’U\’ formi

Kuhinjski elementi raspoređeni su na tri zida i ovakav način planiranja kuhinjskog prostora isključivo je namijenjen velikim površinama. U ovakvim prostorima mogućnosti kombiniranja kuhinjskih elemenata su vrlo velike, no svakako treba pratiti osnovno školsko pravilo organiziranja prostora. Treba osigurati da je razmak između elemenata dovoljan za neometano kretanje…

]]>