Planiranje zimskog doma

Kod nekih zemalja članica Europske Unije za gradnju zimskog vrta općenito je potrebna građevinska dozvola ili slično odobrenje pa se svaki budući vlasnik najprije obraća nadležnim institucijama i s njima rješava sva pitanja (pravac gradnje ili građevni pravac, zemljišno razgraničenje, rekonstrukcijski plan i slično). Na ovaj način svaki se vlasnik osigurava od bilo kakvih eventualnih kasnijih prigovora od bilo koje strane.

Od ovog pravila moguće su iznimke samo za male zimske vrtove kao ostakljene balkone i terase. U pogledu toplinske i zvučne izolacije kao i protupožarne zaštite kod zimskih vrtova i ostakljenih prostora odredbe se donekle razlikuju među pojedinim zemljama članicama Europske Unije. Građevinska struka ovdje u principu razlikuje objekte koji su nadograđeni od ”samostojećih“ objekata (paviljona).

No mnogi stručnjaci zimske vrtove razlikuju prema jednoj drugoj stavci a to je mogućnost njihova korištenja kao stambenog prostora – u ovom slučaju generalno bismo zimske vrtove mogli podijeliti na tople i hladne.

Ovaj tekst u prvom planu obrađuje zimske vrtove koje je moguće koristiti i kao stambeni prostor. Čovjek i njegove potrebe najvažnija su stavka u toplom zimskom vrtu – 365 dana u godini.

Svejedno koristimo li ga sami ili cijela obitelj, kao dnevni boravak, blagovaonicu, za hobi ili odmor, on uvijek u nama mora ”puniti“ tijekom dana potrošenu snagu.

U njemu podjednako gledamo na svako godišnje doba i jednako uživamo kako u zvijezdama nebesko čiste ljetne noći tako i u snježnim pahuljicama zimskih dana. Dom i priroda – to je ono što nam u životu osigurava naš zimski vrt.

Položaj i lokacija zimskog vrta

Najbolje je zimski vrt locirati tako da je okrenut prema jugozapadnoj strani u odnosu na objekt na koji se nadograđuje i to iz razloga što s ove strane sunčeve zrake najintenzivnije padaju i time jamče ugodnu unutarnju klimu većim dijelom godine, osiguravaju obilje svjetla i topline – upravo velika količina topline mogla bi se pretvoriti u nesnosnu vrućinu tijekom ljetnih mjeseci pa je ugradnja kvalitetnog i besprijekorno ispravnog sustava za prozračivanje i osjenčavanje zimskog vrta koji “gleda” na jugozapad (sjenila) neizbježan korak.

Za ljude koji najradije uživaju u jutarnjem suncu preporuča se lociranje zimskog vrta sa istočne odnosno jugoistočne strane. Nalazi li se zimski vrt sa istočne odnosno jugoistočne strane onda ne postoji opasnost od pregrijavanja unutrašnjosti pa stoga otpadaju i troškovi i izdaci koje bismo inače morali izdvojiti za sustav za prozračivanje i osjenčavanje.

Sa sjeverne strane zimski vrt ponaša se poput regulatora klime koji tijekom zime pomaže kod uštede izdataka za grijanje. Ostakljeni prostori na sjevernoj strani predstavljaju idealan prostor ugodno osvijetljen za čitanje knjige u miru, za bavljenje nekim hobijem ili za slikanje.

Oblik i veličina

Tradicionalna gradnja u kombinaciji sa suvremenim tehnološkim profilima omogućava realizaciju najrazličitijih i najmaštovitijih konstrukcija. Nikad ne smijemo s uma smetnuti simetriju ukoliko želimo da nam zimski vrt poprimi lijep, ugodan i zanimljiv oblik.

Ukoliko nam se horizontalna projekcija odnosno gradnja zimskog vrta temelji na dobrom planiranju onda će se u većini slučajeva konstrukcija harmonično i bezbolno uklopiti u ukupnu arhitekturu objekta. Maštovitiji, razigraniji ili skuplji konstrukcijski oblici također su izvedivi isto tako kao što su moguće jednostavne izvedbe kosog krova sa pravokutnim tlocrtom.

Temelj

Prije nego krenemo s gradnjom fundamenta ili izmijenimo izgled terasi potrebno je najprije potražiti kvalitetan i iskusan savjet i sve elemente gradnje do najsitnijih detalja razraditi sa firmom koja izvodi radove ili sa savjetnikom odnosno osobom u koju imamo potpuno povjerenje; tek nakon toga pronaći ćemo optimalno rješenje za naš stakleni objekt.

Često se kod postavljanja temelja jednostavno i lakomisleno posegne za betoniranjem i popločavanjem bez i da se pomisli na kasnije posljedice koje će utjecati na planiranje, ukupnu konstrukciju i izgled zimskog vrta – počinjemo s gradnjom tek nakon što smo razradili SVE aspekte i opcije do najsitnijih detalja!

Kriteriji kao što su toplinska izolacija, izolacija od vode i vlage, visina temelja, vrsta podnih obloga, prolaz iz kuće u zimski vrt… – sve su ovo vrlo važni elementi kojima se nerijetko posvećuje premalo pozornosti. Uvijek iznova zaboravljamo da je temelj odnosno pod potrebno sasvim ravno izvesti kako bi izolacijski materijali cijelom površinom besprijekorno “nalegli”.

Pristup iz kuće

Svejedno radi li se o novogradnji, rekonstrukciji ili dogradnji – uvijek se iznova događaju iste pogreške. Pod, zidovi i krov i tek sad posrnut ćemo na vlastite probleme dodavanjem staklene verande. Konstrukcija zimskog vrta u principu mora biti usko povezana sa objektom kako bi bila u stanju podnijeti eventualna opterećenja. Na mjestu gdje se spaja zimski vrt sa objektom trebalo bi ukloniti sloj vanjske žbuke inače bi se na tom mjestu mogla iznenada pojaviti vlaga.

Potpuna toplinska zaštita postala je danas standardom i zahvaljujući pravilnom planiranju ne predstavlja nikakav problem; no nešto je drugačija situacija sa vanjskom fasadom kao što je eternit, coloroc, plastika ili slično.

Kod povezivanja konstrukcije zimskog vrta sa objektom vrlo je važno za krov i zidove osigurati odgovarajuća udubljenja (ležište) u strukturi (zidu) objekta a zatim to mjesto ispuniti odnosno zatvoriti debelim izolacijskim slojem ili slijepim okvirom. 

]]>