Plin do kuće za 3.294 kn, a u kuću pet puta više?!

BELI MANASTIR – Plinofikacija Baranje i službeno je počela proteklog tjedna, a simboličnim otkrivanjem ploče označio ju je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Da je plinofikacija Baranje svojevrsni državni prioritet, dan kasnije istaknuo je i premijer Ivo Sanader, što je svojim dolaskom u Beli Manastir potvrdio i predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak. U “naravi”, radovi na plinofikaciji Baranje počeli su prošlog mjeseca, a radi se na prvoj etapi postavljanja 74,5 kilometara plinovodnih cijevi za grad Beli Manastir i prigradsko naselje Šećerana, koji bi, uz približno 8,5 milijuna kuna ulaganja, trebali biti plinoficirani do kraja ove godine. Planirana dužina ukupne baranjske plinske mreže, pak, 460 je kilometara, dok je ukupna investicija “teška” 62 milijuna kuna. U idućih pet mjeseci trebali bi biti gotovi radovi na gradnji magistralnog plinovoda Osijek – Belišće (uz rijeku Dravu) koji bi plinom opskrbljivao Baranju. No, iako HEP-plin, budući plinski distributer, najavljuje prve baranjske priključke već početkom iduće godine, još uvijek nije poznato koliko će novca iz privatnih budžeta biti potrebno za potpunu plinofikaciju kućanstava. Stoga ne čude primjedbe pojedinih belomanastirskih “poglavara”, koji upozoravaju na činjenicu da je što prije potrebno izraditi i podijeliti brošuru “Kako se priključiti na plin i distribucijski sustav”, kao i letak s pregledom cijena uvođenja plina u različitim varijantama. Tekst sličnog sadržaja, zbog brojnih upita građana, na adresu belomanastirske gradske uprave, poslao je i HEP-plin, a u istom su dopisu predložili prihvaćanje predloženih iznosa naknada za priključenje na distribucijski sustav plinovoda.

Belomanastirski gradski oci su stoga promijenili odluku iz 2000. godine u kojoj stoji da je cijena plinskog priključka oko 700 tadašnjih njemačkih maraka, te prihvatili ponudu HEP-plina u kojoj stoji kako će početna cijena za kućanstva (satne potrošnje do 10 kubika) biti 3.294 kune jednokratno ili 3.594 kuna u 12 jednakih obroka. Jednaka je cijena i za prostore drugih namjena, ali uz dodatno plaćanje za svaki prostorni metar maksimalne satne potrošnje 110 kW. Inače, valja istaknuti da su isti iznosi za priključak na distribucijski sustav na snazi i u Osijeku. Tijekom jučerašnje sjednice Gradskog poglavarstva stizala su upozorenja kako spomenuti iznosi znače samo dovođenje plina “do dvorišta”, a nikako potpunu plinofikaciju domova. Neke pretpostavke, naime, kažu da će svi oni koji se odluče na korištenje plina to moći učiniti tek nakon izdvajanja od približno 2.000 eura. Domove plinoficirati mogu svi oni koji su za to ovlašteni, pa se za koji dan (konačno) može očekivati početak tržišne utakmice ovlaštenih plinofikatora. Sudeći po ekonomskim mogućnostima Baranjaca, ne čude predviđanja baranjskog plinofikatora kako će, od ukupno 15 tisuća ovdašnjih kućanstava (popis iz 2001. godine), sedamdesetpostotna plinoficiranost uslijediti tek za 30-ak godina. Autor: I.GETTO Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>