Plina ima, ali po novoj, višoj cijeni!

ŽUPANJA – S opskrbom plinom na području Vukovarsko-srijemske županije nema nikakvih problema, a većinski vlasnik Plinare istočne Slavonije, Vukovarsko-srijemska županija učinit će sve kako bi mali potrošači, kućanstva, dođe li do redukcije u opskrbi, imali dovoljne količine ovog energenta, poručio je Mato Stojanović, predsjednik Županijske skupštine.

.”Vrijeme je na našoj strani, jer nema iznimno velike potrošnje plina, a obzirom na to da su u tijeku zimski praznici i u školama je grijanje minimalno,” kaže Stojanović dodajući da, ako dođe do redukcija, veliki gospodarski subjekti moraju biti svjesni kako kućanstva imaju prednost. U ovom trenutku, prema podacima iz Ispostave PiS-a u Županji, potrošnja nije alarmantna,jer u samome gradu troši se 1.300 kubika na sat, dok područje istočnog dijela županjske Posavine bilježi potrošnju od 1.500 kubika na sat. “Kada su temperature zraka puno niže potrošnja u prosjeku bude i dvostruko veća, gotovo 3.000 kubika na sat.Ovo sada nije zabrinjavajuće,” kažu u Ispostavi PiS-a. Inače, upravo u trenutku problema s opskrbom plinom, potrošače u Vukovarsko-srijemskoj zateklo je i poskupljenje plina.

Naime, nova cijena plina primjenjuje se od 1. siječnja i za domaćinstva je plin skuplji za 6,5 posto, dok je u kategoriji gospodarstva cijena veća za 6,3 posto.Razlog je povećanje ulazne cijene transporta s 0,15 kuna na 0,25 kuna po kubičnom metru plina, no, prema informacijama iz Plinare istočne Slavonije, poskupljenje nije odredio PiS nego INA. Tako je nova cijena plina na području Vukovarsko-srijemske županije 2,10 kuna za kubični metar u kategoriji kućanstava, dok je u kategoriji gospodarstva cijena 2,07 kuna.”Na najnovije poskupljenje zbog transportnih troškova nismo mogli utjecati, no naglašavam da je cijena plina u našoj županiji u odnosu prema drugim područjima i dalje najniža”, ističe Mato Stojanović, predsjednik Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije. Autor: Z.KNEŽEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>