Plinovod stiže u Zadar, Šibenik i Split do 2010.

DALMACIJA – Za dvije godine kreće gradnja plinovoda od Bosiljeva do Splita, dugog 295 kilometara, počet će 2007. godine, a već 2010. svi dalmatinski gradovi i mjesta na potezu od Zadra do Splita grijat će se i kuhati na prirodni plin.

Sukladno Planu razvoja i izgradnje plinskoga transportnog sustava Hrvatske do 2011. i traženju premijera Ive Sanadera da se rokovi za plinofikaciju Like i Dalmacije skrate, Plinacro žurno poduzima aktivnosti na izradi studije utjecaja na okoliš – kazao nam je Darko Karačić, predsjednik Uprave Plinacra, odgovarajući na pitanje u kojoj je fazi izgradnja plinovodne mreže prema Dalmaciji, koja će koštati oko 155 milijuna eura.

Snimljena trasa Prema njegovim riječima, stručnjaci Plinacra već su snimili trasu magistralnog i regionalnih plinovoda, te obavili potrebna usklađenja sa županijskim i gradskim prostornim planovima, što su preduvjeti za odobrenje provedbe druge faze plinofikacije Hrvatske sa skraćenim rokom do 2010. U toj su fazi ključni objekti plinovodnog sustava Like i Dalmacije te plinovodni sustav Slavonski Brod – Donji Miholjac – mađarska granica. Okosnicu plinovodnog sustava Like i Dalmacije činit će magistralni plinovod Bosiljevo – Split koji će uz kapacitet od 1,5 do 2,5 milijardi prostornih metara na godinu biti dug 295 km. Na njega će se nastavljati regionalni plinovodi Benkovac – Zadar, dug 35 kilometara, te Šibenik – Drniš – Knin, u dužini od 45 kilometara — kaže Karačić. Uz to, izgradit će se i pripadajuće mjerno-regulacijske stanice sa spojnim plinovodima: Ogulin, Otočac, Gospić, Gračac, Obrovac, Benkovac, Zadar, Šibenik, Drniš, Knin i Split.

Energetski razvitak Na temelju Strategije energetskog razvitka Hrvatske Ministarstvo gospodarstva odobrilo je u kolovozu 2002. petogodišnji razvojno-ulagački ciklus do 2006., koji se financira uz pomoć zajma Europske investicijske banke (EIB-a), odobrenog 2004. Od tada je, veli Karačić, Plinacro izgradio novi plinovodni sustav Kutina – Slavonski Brod, dug 104 kilometra, a do kraja godine bit će dovršena i dionica Zagreb istok – Kutina. Za magistralni plinovod Pula – Karlovac (za čiju je izgradnju premijer Sanader dao rok od šest mjeseci) nabavljene su cijevi te proveden međunarodni natječaj za odabir izvođača, posao će startati čim se dobije građevinska dozvola. Do Bosiljeva bi, pak, plinovod trebao stići do 2007. i potom nastaviti do Splita.

piše Frenki LAUŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>