Plinski terminal gradit će se istočno od Vodnjana

PULA – Mjerno-redukcijska stanica (MRS) magistralnog plinovoda Pula – Karlovac nalazit će se na lokaciji Guran, nekoliko kilometara istočno od Vodnjana, gdje je planirana gradnja velike industrijske zone.

Jučer su o toj lokaciji raspravljali i prihvatili je kao pogodnu predstavnici Plinacroa, Zvonimir Juretić i Davor Rumiha, za vrijeme razgovora s pročelnikom Upravnog odjela za prostorno planiranje Istarske županije Josipom Zidarićem, gradonačelnikom Vodnjana Klaudijom Vitasovićem te drugim domaćim planerima. – Lokacija mjerno-redukcijske stanice je na mjestu koje smo predvidjeli u izmijenjenom Prostornom planu Istarske županije, a s njom se slaže Vodnjan. Radi se o oko 15.000 četvornih metara državnog zemljišta. Plinacro sada kreće u izmjenu lokacijske dozvole za tu stanicu – kaže Zidarić i podsjeća, osvrćući se na preduge pripreme za korištenje plina iz našeg podmorja, da je on lokacijsku dozvolu za plinski terminal napravio još 1982., kada se njegova izgradnja predviđala u Štinjanskoj vali. Predstavnici Plinacroa rekli su da će se o lokaciji Guran za petnaestak dana izjasniti Ministarstvo zaštite okoliša te da nema tehničkih problema što je MRS premješten podalje od obale, bivše hidrobaze, gdje će plin iz podmorja izaći na kopno.

Budući da se nova lokacija MRS-a nalazi daleko od naseljenog područja, ne očekuju se ni negodovanja građana, kao što je to bio slučaj s lokacijom Stancija Barbo u čijoj se blizini nalazi turistički Valbandon, zapravo veliki dio fažanske obale. Predstavnici Plinacroa nisu govorili o početku gradnje MRS-a, ali Luka Rogoz, direktor hrvatsko-talijanske firme Inagip, izjavio je za naš list ovog tjedna da će gradnja podmorskog plinovoda dugog 50-ak kilometara od servisne platforme Ivana K do kopna između Štinjana i općine Fažana (lokacija bivše hidrobaze) početi najvjerojatnije u drugoj polovini rujna, nakon završetka turističke sezone. Državna firma Plinacro ranije je planirala da se MRS izgradi kod Stancije Barbo u Općini Fažana i to je opravdavala tehničkim razlozima, odnosno potrebom da se ta stanica nalazi što bliže izlasku plina na kopno. No, MRS-u kod Stancije Barbo, kao i prolasku plinovoda, jednoglasno se usprotivilo Općinsko vijeće Fažana. Mjerno-redukcijska stanica u budućnosti će – kaže se za dva desetljeća – prerasti u plinski terminal s više sadržaja nego što ih ima MRS. R. RADOŠEVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr