Ploče od slame i ilovače

U području građevinskih ploča postoje i zaprepašćujući novi, razvijeni proizvodi, koji se izrađuju bez drvene iverice, uz pomoć gipsa ili cementa.

. Često se već prema materijalu radi samo o idejama, koje podsjećaju na srednjevjekovni način građenja.

Slama

Slama se pod visokim tlakom i temperaturom i bez dodataka preša u kajo čvrste ploče. Krutost materijala nije tako velika kao kod cementa, gipsa ili prešpana. Zato takve ploče moraju biti deblje, kako bi zadržale građevinsko-tehnička svojstva.

Nedostatak je relativno velika težina. Prednost je što se materijal u svakom pogledu ponaša kao masivno drvo. ože se bušiti, čavlati i učvrćavati tiplama, osim toga za konstrukciju zida je potrebna samo jedna ploča, kod drugih sistema su većinom potrebne dvije ploče montirane jedna nasuprot druge.

Ilovača

Građevinske ploče od ilovače se sastoje od slame i ilovače, nisu pečen i zato dobro reagiraju na vlagu. Nude se u izvedbi s perom i utorom; dakle lako se obrađuju.

Zbog materijala od kojeg se sastoje kednako kao i kod zidova od slame ne očekuju se nikakvi štetni sastojci. Radioaktivnost teških metala se lako kontrolira.

Višeslojne ploče

Za oblaganje i izolaciju istovremeno služe takozvane izolacijske ploče. Sastoje se od izolacijskog sloja, koji može biti čvrsta spužva ili mineralna vlakna , te iz pokrivnog sloja koji ima stupnjeviti zaslon.

Ovakvi se elementi koriste kao gipsne, kartonske višeslojne ploče za unutarnju izolaciju, ali i kao suhi elementi za podne obloge.

Lako se nanose na zidove, kosine krova ili podove pomoću specijanih ljepila. Tako se u pravilu nazivaju sve ploče, kod kojih su različiti materijali spojeni u višeslojne ploče.

Vlaknaste ploče od cementa, cementom povezane ploče od iverice

Ali i ploče od cementnih vlakana ili celulozne višeslojne ploče. Sve do početka 80-tih godina se riječ «vlakno» u vlaknastim pločama od cementa koristila za azbest. Od 1980. do 1985.godine azbest je zamjenjen u svim građevinskim proizvodima drugim vlaknima.

Zato vrijedi pravilo: za stare ugrađene vlaknaste ploče od cementa treba svoje stručno mišljenje dati stručnjak.Prilikom izmjene ploča na svoju ruku teba voditi svakako računa o sigurnosnim mjerama, te molimo obavezno izvestite o tome stručnjaka. Naime prilikom loma se u datom trenutku oslobađa više azbesta nego desetljećima.

Uklanjanje materijala koji sadrži azbest podliježe strogim odredbama. Za zamjenske materijale, koji su se vremenom nšli na tržištu, nisu poznata negativna svojstva. Neprovjerene ploče povezane cementom mogu ukazivati na povećanu koncentraciju kroma- (ali i ostalih teških metala) – kao i na povećanu radioaktivnost.

Ploče vezane cementom, bez obzira jesu li stare ili nove , koriste se uglavnom za pokrivanje krovava i u području fasada. Osim toga mogu u unutarnjoj izgradnji zamjeniti ostale proizvode kao npr. prešpan-ploče; jednako se dobro obrađuju ali su nešto teže.

Prednost je poboljšana zvučna izolacija, koja je rezultat toga. Te ploče su postojane na atmosfereske utjecaje, na mraz i vatru.

]]>