Pločice i kamene obloge

 Pod pojmom pločica podrazumijevaju se općenito podne obloge koje se prodaju na tržištu gotove u kvadračnim ili pravokutnim formatima. U najširem smislu se tu ubrajaju podne pločice i PVC-pločice.

 Općenito se misli na kamene obloge i obloge od pečene gline; ove posljednje, pečene pločice su «pločice» u najužem smislu te riječi.

Pločice i kamene obloge su ekstremno postojanog oblika, otporne na habanje i imaju vrlo dug vijek trajanja. Osim toga se održavaju jednostavno metenjem i brisanjem.

Zato se koriste za podove izložene osobitim opterećenjima kao npr. stepeništa, foajei itd. Hladne su za noge i ne poboljšavaju zaštitu buke od koraka.

Zbog njihove dobre toplinske provodljivosti se često postavljaju na podove s podnim grijanjem. Pločice i kamene obloge su otporne na vodu te se koriste u kupaonama, te u vanjskom području na terasama i balkonima.

Prirodni kamen

Prirodni kamen se lomi u blokovima i reže se u ploče (npr. mramor) ili se reže direktno u ploče (npr. Solnhofer ploče). Postoje najrazličitiji tonovi boja. Ploče od prirodnog kamena se postavljaju u posteljicu od žbuke i lijepe se. Neke vrste su porozne te se moraju obraditi prije prve uporabe.

S aspekta zdravlja su prihvatljive, na zrak u prostoriji jedini negativni utjecaj može imati ljepilo ili uporabljena zaštita. Zato prilikom izbora treba voditi računa o obradi.

Umjetni kamen

Podne obloge od umjetnog kamena liče po svojim svojstvima i izgledu prirodnom kamenu. Proizvode se industrijski te su tako jedinstveni ali djeluju zato i monotonije. Zbog industrijske proizvodnje su cjenovno povoljniji od prirodnog kamena.

Umjetni kamen se uglavnom sastoji od betona, kojem se iz optičkih razloga dodaju prirodni kamen i šljunak.Brušenjem i poliranjem površine nastaje iz šljunka individualni, uglavnom mali uzorak.

Umjetni kamen se kao i prirodni kamen lijepi ili se stavlja u posteljicu od žbuke. Zaštita površine se postiže kemijskim putem sredstvima za učvršćivanje.

Pločice

Polazna sirovina za pločice je glina. Sirovi materijal se dodavanjem vode,glinenca i boja miješa i peče pod visokim tlakom na temperaturi od ca.900 °C. Glazure se tale drugim postupkom pečenja.

Prirodni i umjetni kamen se kemijski ponašaju neutralno te uopće ne sadrže štetne tvari pa tako ne utjeću na kvalitetu zraka u prostoru. (Jedini izuzetak tu mogu biti kemijske zaštite i ljepila). Kako prirodni kamen tako i ploče izrađene od betona ili gline mogu pokazivati povećanu radioaktivnost.

To se kod prirodnog kamena posebno odnosi na ploče od granita ili bazalta. Radioaktivnost se manifestira kao plin iz kamena (radon), koji se ne može primjetiti ali se udiše.

Eksperti u svakom slučaju u pravilu tu ne polaze od značajnog, relevantnog povećanja radioaktivnosti u prostorima za stanovanje.

Jer tek u ekstremnim slučajevima (opterečni materijal+velika površina+loše mogućnosti zraka) može doći do povećane koncentracije radona. Neki proizvođači zato imaju posebne certifikate, koji daju informacije o radioktivnom opterećenju.

]]>