Po novoj cesti kao po kaldrmi!

PETRIJEVCI – Koliko su cestovni pravci na području Slavonije i Baranje u lošem stanju, najbolji je primjer državna cesta D34 od Osijeka prema Donjem Miholjcu, na koju se vozači neprestano žale već godinama.

Tvrde da je prepuna udarnih rupa koje se samo povremeno krpaju, te da je jedan od njezinih najgorih dijelova upravo dionica Šag – Petrijevci, za čije su očajno stanje najveći “krivci” teški kamioni koji ovuda danonoćno “tutnje”. No, iako je krajem srpnja ove godine upravo ova kritična dionica obnovljena i strojno presvučena, vozači nisu zadovoljni i žale se da je njome ponovno teško voziti jer je puna različitih “trbuha”(?!) “Cijela konstrukcija ceste D34 je u jako lošem stanju i krpanje koje se izvodi na njezinim dionicama samo su vatrogasne i privremene mjere kako bi se ublažilo postojeće stanje”, potvrdio nam je Dražen Mandić iz Hrvatskih cesta. Prema njegovim riječima, u popravak i presvlačenje ove dionice, Hrvatske ceste su uložile cca 700.000 kuna čime se spriječilo “krpanje” te ceste do – kraja ove godine. Ipak on odbija mogućnost da je 3 centimetra novog asfalta pretanak sloj i da je obnova napravljena nekvalitetno.

.”Ova dionica obnovljena je prema modelu koji postoji u troškovniku i prema kojem obnavljamo i ostale cestovne pravce s ovakvom frekvencijom prometa. Druga je stvar što tako teško oštećenoj dionici ovakva obnova nije dostatna, niti je dugoročno rješenje i što bi je trebalo potpuno rekonstruirati ako želimo da ona bude kvalitetan cestovni pravac”, ističe Mandić. Na nesreću vozača koji ovuda svakodnevno prolaze, to se neće dogoditi ni u sljedeće četiri godine, jer prema najnovijem usvojenom planu Vlade RH za Hrvatske ceste na iduće četvorogodišnje razdoblje, temeljita obnova ove dionice (ponovno) nije predviđena. Koliko će do tada izdržati ionako loše slavonske ceste i koliko će se još puta morati “krpati” do temeljite obnove, vozači ovog dijela Hrvatske ne žele ni razmišljati. Autor: L.ANIČIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr