Počela gradnja kuća za tri buduće sarvaške obitelji

SARVAŠ – Proglašenjem početka gradnje triju od ukupno 18 kuća za prognanike s pustare Klisa, gradonačelnik Anto Đapić i Sarvašani su u četvrtak svečano obilježili Dan Mjesnog odbora.

U NAZOČNOSTI GRADONAČENIKA I ŽUPANA OBILJEŽEN DAN MJESNOG ODBORA SARVAŠ

Kuće će za prve tri obitelji Ane Vrbanić, Željka Vrbanića i Aleksandra Fridriha u Riječkoj ulici sagraditi tvrtka Parapet, a Ivica Brodar iz te osječke građevinske tvrtke kaže kako će kuće biti gotove do rujna. Dopredsjednik Vijeća MO Sarvaš i član Zajednice povranika Branko Pek kazao je kako su to najbrojnije prognaničke obitelji koje su najduže čekale u Naselju prijateljstva da se srede imovinsko-pravni odnosi kako bi im se počele graditi kuće, a uskoro će biti završena i dokumentacija za ostale obitelji. – Još prošle godine u Antunovcu jasno smo rekli da ove godine želimo da se svi oni koji su prognani vrate u svoje ili zamjenske kuće. Najveći su problem bili pustaraši i to 92 obiteljske kuće i, evo, ti se projekti realiziraju i bit će svi gotovi do kraja godine, što me posebno raduje. Županija je poštovala sve što je obećala, iskoordinirala i “pripremila teren” te odradila sav posao oko papirologije tako da više ni jedan razlog ne sprječava da se te kuće ne završe do kraja godine, istaknuo je osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo. Gradonačelnik Đapić kazao je kako su Sarvaš izabrali za obilazak i početak radova kao jedno od mjesta na periferiji i istaknuo kako se ne može uređivati samo središte, a zapostaviti ostale dijelove grada. Stoga će se, u skladu s mogućnostima, ali mnogo više nego do sada, ulagati i u te dijelove Osijeka.

– Obilazimo Osijek da bi vidjeli što se može interventno uraditi odmah, a što treba isplanirati. Nećemo politiku voditi iz kancelarije, nego na terenu prikupiti podatke i onda razmotriti da bi mogli vidjeti što je moguće napraviti i pripremati za gradski proračun, istaknuo je Đapić, koji je ujedno obišao Društveni dom, čija je obnova u trećoj etapi. Grad će pomoći da se taj objekt završi do kraja (uloženo je do sada milijun kuna, a treba još oko 200.000), a Đapić je obećao da će Sarvaš dobiti i mrtvačnicu. Župan, gradonačelnik te predsjednik Vijeća Vlado Čerina i Branko Pek odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima i preminulim Sarvašanima od 1770. godine položivši vijence i zapalivši svijeće kod spomenika i križa na katoličkom groblju. Autor: D. PEJIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr