Počela gradnja mosta Kopno-Pelješac

KOMARNA – Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u četvrtak je kod mjesta Komarna svečano otvorio radove na izgradnji pristupnih cesta, odnosno početak pripremnih radova na gradnji mosta Kopno-Pelješac.

»Koliko smo o njemu razgovarali, koliko smo u njega vjerovali, a neki pak sumnjali, ipak smo napokon dočekali ovaj veliki dan za Hrvatsku. Ovo nije interes samo žitelja Dubrovačko-neretvanske županije nego i interes cijele Hrvatske jer ćemo našu zemlju napokon fizički povezati, pa putujući u Dubrovnik više nećemo morati vaditi putovnice«, kazao je premijer Sanader. »Danas hvatamo korak s Europom i stižemo one koji su prošli tranziciju bez rata. Hrvatska želi dijeliti sudbinu i budućnost sutrašnje ujedinjene Europe, a ako želimo da ona bude bez krvavih ratova i genocida, onda i Hrvatska mora dati svoj doprinos. Da bismo u tu utrku mogli ući, moramo prije svega izgraditi infrastrukturu koja život znači. Stoga ovom prilikom najavljujem da će autocesta na krajnjem jugu ići dionicom od 102 kilometra od Ploča do Osojnika i tek tada ulaziti u BiH«, istaknuo je Sanader. Najavio je da će se graditi i autocesta od Zagreba do Osijeka.

Na otvaranju radova bili su i članovi Vlade, mnogi državni i lokalni dužnosnici te čelnici Hrvatskih cesta. Most Pelješac jedan je od najvećih i najznačajnijih Vladinih infrastrukturnih projekata, dug je 2 300 metara, a trebao bi, prema riječima ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete, stajati između 250 i 300 milijuna eura, zajedno s pristupnim cestama, a sredstva će se osigurati na način na koji Hrvatska gradi autoceste. Projekt bi trebao biti dovršen do 2008. godine, a u tijeku je priprema za raspisivanje natječaja za gradnju mosta. Naglašavajući važnost budućeg mosta, Kalmeta je istaknuo kako se on ne ogleda samo u prometnom povezivanju Hrvatske, nego i u gospodarskom razvoju poluotoka Pelješca i okolnih otoka koji će uslijediti kad most bude gotov. »Most će se graditi na vrlo teškom terenu posebice kada je riječ o radovima na temeljenju, a vodeći računa o zaštiti okoliša i pravu neškodljivog prolaza koji moramo ostaviti za susjednu BiH koja na to ima pravo. Mostom će cijela Dubrovačko-neretvanska županija dobiti novu dimenziju, a posebice poluotok Pelješac pa su već sada cijene nekretnina na ovom području itekako porasle«, kazao je ministar Kalmeta.

I potpredsjednik Sabora Luka Bebić istaknuo je da će dugo očekivani most poboljšati uvjete života i omogućiti gospodarsku i prometnu integraciju krajeva koji su, stjecajem povijesnih okolnosti, bili pomalo odvojeni. Župan dubrovačko-neretvanski Ivo Milatić rekao je kako će gradnjom mosta napokon biti ispunjena želja žitelja Hrvatskoga juga za fizičkim spajanjem s ostatkom Hrvatske koja traje »od doba prodaje dijela hrvatskog teritorija uz more«, te da će taj dan biti upisan zlatnim slovima u povijest. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban istaknuo je kako je riječ o »graditeljskom izazovu u svjetskim razmjerima«. Izgradnjom mosta izravno će se s ostatkom Hrvatske prometno povezati Dubrovačko-neretvanska županija i skratit će se put do Korčule za pedesetak kilometara, jer će se svi dijelovi Hrvatske spojiti u jedinstveni prometni sustav. Osim mosta i ceste preko Pelješca, gradit će se i most preko malostonskoga kanala dug 450 metara. Anton Hauswitschka Katarina Bulić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>