Počela gradnja sportske dvorane

Inicijalna sredstva za gradnju dvorane od 2,2 milijuna kuna osigurana su prodajom dionica Adris grupe, koje je Općini Bale darovao član Uprave te kompanije Plinio Cuccurin, osnivač i predsjednik udruge Mon Perin koja je odnijela pobjedu na izvanrednim i redovnim izborima za Općinsko vijeće. Preostala sredstva za izgradnju dvorane u ovoj i idućoj godini osigurat će sama Općina, koja se kandidirala i za potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta. Inače, dvorana će imati 984 četvorna metra korisne površine pa će se u njoj, uz tribine za 120 gledatelja, moći smjestiti rukometno igralište. Moći će se igrati i mali nogomet pa će se ondje zimi okupljati nogometaši, najbrojniji dio baljanskih sportaša. Veći dio dvorane bit će ukopan pa će izvan sadašnje razine terena »izaći« s tek 7,5 metara visine. Dvorana će biti odvojena od škole, a u međuprostoru će uz »topli« prolaz iz podruma školske zgrade biti smještene svlačionice i fitness kabinet. Taj će dio biti u ukopanom terenu pa će se preko njega s ceste moći na postojeća vanjska sportska igrališta uz školu bez potrebe obilaska dvorane. Uz prolaz iz škole dvorana će imati još dva ulaza, jedan s ceste na tribine i drugi stepenicama na igralište, u svlačionice i fitness centar. Projektanti iz zagrebačkog Studija 3LHD su u suradnji s konzervatorima dvoranu uklopili u okoliš, tako da ni veličinom ni izgledom neće odudarati od okolne zaštićene povijesne jezgre. Uz ostalo bit će obložena lomljenim kamenom, tako da će se nastaviti na postojeći zid oko škole, a i krov će biti pokriven kamenim pločama.

Gradnjom sportske dvorane dovršava se i rekonstrukcija škole, opožarene u lipnju 2004. godine. Zgrada je u potpunosti obnovljena, a od stare su ostali samo vanjski zidovi. Izgrađene su tako od armiranog betona nove nosive konstrukcije zgrade i krova. Obnovljeno je i pročelje, koje je u suglasnosti s konzervatorima dobilo nebeskoplavu boju. U prizemlju zgrade bit će smješteni vrtići na hrvatskom i talijanskom jeziku, kuhinja i blagovaonica. Na katu će biti četiri učionice i kabineti za niže razrede dviju osnovnih škola. Krovna konstrukcija je podignuta pa će se dobiti dodatnih 200 kvadrata korisnog prostora. Tu će se smjestiti školska knjižnica i informatički praktikum. Po ugovoru obnova zgrade je trebala biti gotova do 20. siječnja. Zbog naknadnih radova graditelji iz pazinskog Vladimira Gortana vjerojatno neće moći ispoštovati taj rok pa će se preseljenje vrtića i škole, koji su zasad smješteni u Lovačkom domu, obaviti u veljači. U međuvremenu Općina »slaže« financijsku konstrukciju za pokrivanje troškova obnove zgrade, koji će dostići pet milijuna kuna. Općina je sama osigurala 1,2 milijuna kuna za privremeni smještaj vrtića i škole u Lovački dom, da djeca ne bi morala putovati u Rovinj. Za obnovu škole lani je od Ministarstva prosvjete dobiveno milijun kuna, a od Županije još 200 tisuća.

U ovogodišnji proračun Općina je uvrstila potpore obećane za dovršenje obnove škole – milijun kuna od Talijanske unije, 500 tisuća iz državnog, 300 tisuća iz županijskog proračuna, a Grad Rovinj će darovati sto tisuća kuna. Za zatvaranje financijske konstrukcije preostaje nabaviti još gotovo dva milijuna kuna, što će Općina vjerojatno morati osigurati sama. Uz to, pokušavaju se osigurati i sredstva za novu školsku opremu, da se u obnovljene prostore ne bi selio stari namještaj. A. POKRAJAC Izvor: Glasi Istre www.glasistre.hr

]]>