Počela raditi pakračka staklana

PAKRAC – Za staklarsku industriju u Lipiku već desetljećima se zna. No, malo tko zna da je, nakon probne proizvodnje, raditi počela i nova pakračka tvornica stakla, koja je već u startu kupce za svoje proizvode našla kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.

Počelo je više nego solidno, pa u novoj pakračkoj tvrtki Staklo SLS ne brinu za budućnost. Iz dana u dan kupaca je sve više, a iz hale Drvne industrije Papuk izlaze staklarski proizvodi namijenjeni domaćem tržištu, ali i onom zemalja bivše Jugoslavije. Rade se stakla za tramvaje, autobuse, jahte te pancirna stakla za novčarske ustanove. Osim toga, sklopljen je sporazum za proizvodnju neprobojnih stakala za MUP i Ministarstvo obrane, a neprobojna stakla iz pakračke staklane našla su svoje mjesto i na strojevima za razminiranje. Početak je solidan, a jedan od vlasnika, Vladimir Stričević, za nedavnih pakračkih Gospodarskih dana gostima svoje i staklane Dragana Pušćenika iz Lipika te Petra Piletića iz Zagreba kratko je rekao: – Nemamo pravo na neuspjeh. U ovu sam staklanu uložio svoju cjelokupnu imovinu. Slično su učinila i moja dva partnera. Stoga jednostavno nemamo pravo na neuspjeh, jer bismo ostali bez svega. Izlaskom iz lipičke staklane Stričević i Pušćenik počeli su razmišljati kako svoje znanje i iskustvo stečeno u desetljećima rada u staklani Lipik pretočiti u praksu. Odlučili su se za proizvode koji imaju svoju prođu na tržištu, a od kojih je zbog malih serija Lipik Glas odustao.

Prostor je pronađen i iznajmljen u devastiranoj hali Drvne industrije Papuk i tvrtka Staklo SLS prva je koja je u Pakracu počela koristiti prazne i ratom oštećene Papukove prostore. Do sada u uređenje i nabavu dijela opreme uloženo je 3,5 milijuna kuna, od čega 1,300.000 vlastitih sredstava. Ostalo su krediti namijenjeni malim i srednjim poduzetnicima. Zanimljivo je da su pakrački staklari cjelokupnu opremu, osim autoclava uvezenog iz Njemačke, napravili sami, a i danas se za pojedina stakla rade kalupi. – Nije izostala ni podrška grada, ali ni Županije – kaže Stričević. U takvom ozračju u drugoj polovici prošle godine počele su pripreme i probna proizvodnja, a ove prva isporuka stakla za Bosnu i Hercegovinu te države nastale raspadom bivše Jugoslavije, ali i za europske zemlje. U tvornici radi 13 radnika, a do kraja godine u Staklo SLS-u radno mjesto naći će još 17 ljudi s područja Pakraca i Lipika. Već sada je među zaposlenima dosta bivših radnika Lipik Glasa. Znanje i iskustvo u proizvodnji kaljenoga i laminiranog stakla te ostalih vrsta stakala prenose na mlade. – Na taj način školujemo novozaposlene mlade radnike i uvjereni smo da će u kratkome roku zahvaljujući znanju i iskustvu njihovih starijih kolega postati vrsni proizvođači stakla – kaže Stričević. Homologacije za proizvodnju stakla su dobivene, a otvaranjem staklarskog usmjerenja u pakračkoj Srednjoj školi neće nedostajati ni mladih domaćih kadrova. Stoga se već sada da naslutiti da unatoč još uvijek hirovitom i nesređenom tržištu pakračka staklana ima sve preduvjete za dugoročniju proizvodnju, pa bi grad na Pakri, u prošlosti poznat po preradi drva, u budućnosti mogli prepoznavati po staklarskoj industriji. Zdravko Sever Izvor: www.vjesnik.hr

]]>