Počeli radovi na obnovi OŠ Jagode Truhelke, vrijedni 12 milijuna kuna

OSIJEK – Na zgradi Druge gimnazije (jezične) u Ulici Kamila Firingera u Tvrđi počeli su radovi na uređenju krova. Počeli su i radovi na temeljitoj obnovi Osnovne škole Jagode Truhelke u Donjem gradu, a u pripremi je i početak cjelovite obnove Treće gimnazije (prirodoslovno-matematičke).

To su samo neke od većeg broja osnovnih i srednjih škola u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na kojima se već radi ili će uskoro početi građevinski radovi. – Počele su pripreme za novu školsku godinu 2006./2007., a među njima je svakako uređenje škola, i to od kapitalnih investicija do manjih investicijskih ulaganja i opremanja škola, kaže Ksenija Zbožil, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Osječko-baranjske županije. Iz proračuna Osječko-baranjske županije za kapitalne je investicije za osnovne škole u ovoj godini izdvojeno 10,4 milijuna, a za opremanje osnovnih škola 603.426 kuna. – Nadograđena je područna škola u Đakovačkoj Satnici, slijedi njezino opremanje, dok je za sportske dvorane OŠ “Matija Gubec” u Magadenovcu i OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna ove godine planirano izdvojiti četiri milijuna kuna. Završena je i sportska dvorana OŠ Kneževi Vinogradi, kaže pročelnica Zbožil te najavljuje početak gradnje nove osnovne škole u Širokom Polju, kao i radove na novoj školi u Budimcima. Zbožil ističe cjelovitu obnovu Osnovne škole Jagode Truhelke koja će se financirati iz CEB-programa Ministarstva mora, turizma, prometa i obnove. – Obnova škole počela je ovih dana, a riječ je o radovima vrijednim 12 milijuna kuna, koje izvodi tvrtka “Zuber”. Dok radovi budu trajali nastava za učenike bit će organizirana u jednoj od zgrada u sklopu bivše vojarne “Drava”, u koju zaposlenici škole premještaju opremu, kaže.

Vezano uz tu školu, našu su redakciju zvali zabrinuti roditelji, jer riječ je o objektu u sklopu vojarne uz tramvajsku prugu. Pitaju hoće li se zbog sigurnosti djece postaviti ograda. Sami smo se uvjerili da je ograda već postavljena. Iz proračuna Županije također je osigurano 6,6 milijuna kuna za kapitalne projekte srednjih škola te 384.317 kuna za opremanje škola. Ta su sredstva namijenjena za izradu projektne dokumentacije za Srednju školu Donji Miholjac i osječku Medicinsku školu, završetak gradnje novog objekta Ugostiteljsko-turističke škole na Zelenom polju te za nabavu dva nova i dva rabljena kamiona za nastavu učenika koji polaze smjer Vozač motornog vozila. Od osječkih srednjih škola temeljita obnova očekuje Treću gimnaziju (prirodoslovno-matematičku). – U tijeku su pripremni radovi za cjelovitu obnovu. S obzirom na to da će se škola financirati iz projekta CEB, u Ministarstvu se provodi natječaj. Zgradu Treće gimnazije oslobodili smo od osoba i stvari, a škola će se za vrijeme trajanja radova premjestiti u zgradu buduće Sveučilišne knjižnice u Sveučilišnom campusu na prostoru bivše vojarne “Drava”, kaže pročelnica Zbožil. Prije početka nastave u rujnu buduća zgrada Knjižnice, a od jeseni zamjenski objekt za Treću gimnaziju, bit će oličena, a zamijenit će se i dotrajale instalacije. Od manjih investicijskih zahvata za županijske škole, “teških” ukupno 3,7 milijuna kuna, izdvajamo uređenje krova, sanitarnih čvorova i rješavanje problema s vlagom u Drugoj gimnaziji te radove na učeničkim domovima. Autor: V.LATINOVIĆ Izvor. www.Glas-Slavonije.hr

]]>