Počelo s 56, završit će na 80 milijuna kuna!?

SLAVONSKI BROD – Nakon dvadesetak godina, koliko je Brođani željno iščekuju, i treću godinu od početka građenja radovi na tzv. Zapadnoj veznoj cesti (ZVC), obilaznici koja zapadni ulaz s autoceste u Slavonski Brod spaja s graničnim prijelazom u BiH, napokon se primiču kraju.

Ostalo je još podignuti pješačke nathodnike na križanjima s Tavelićevom i Lucićevom, podići zaštitne ograde, asfaltirati preostalih 600 metara od ukupno 2,5 kilometara ZVC-a, te obaviti još neke manje završne radove. Sve će to, uvjerava nas voditelj gradilišta i tehnički direktor brodskog Poduzeća za ceste Ivan Vuletić, biti gotovo do kraja kolovoza. Naravno, ne bude li nepredviđenih okolnosti i kočnica kakve su ih pratile od prvoga dana ulaska na tu trasu. – Sve se toliko otegnulo ponajviše zbog sporog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, tj. otkupa dijela zemljišta na trasi ZVC-a, onda su došli kolektori, a proljetos nam kiša nije dala mira. Često smo radili u vodi “do koljena” – dodaje Vuletić. I dok će sama glavna cesta najvjerojatnije ipak biti dovršena do rečenoga roka, opet zbog kolektora i kašnjenja u otkupu zemljišta ostaje nedovršenom spojna cesta od Svačićeve, kao glavni ulaz na ZVC iz središta grada, zbog čega će se do njezina dovršetka vozilima prema granici i BiH iz grada morati nešto udaljenijim ulazom.

Zbog svih tih teškoća pitanje je i na kojem će se iznosu zaustaviti cijena tog projekta. Počelo se s 56, a sad je izvjesno da će država morati biti zadovoljna ako ne bude skuplji od 80 milijuna kuna. Preostaje još i da Carinska uprava Ministarstva financija u dogovoru s Hrvatskim cestama odredi datum otvaranja ceste i novog graničnog prijelaza, dovršenog prije dvije godine. Tad će se središte Broda riješiti kilometarskih kolona vozila u turističkim špicama, no sve će to ubuduće proživljavati stanovnici Jelasa, jer koliko god velika s ove strane, propusna moć novoga prijelaza ograničena je i mostom i uskom gradskom (Bosanski Brod) cestom s onu stranu Save. Autor: Z. MATIČIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr