Počinje gradnja regionalnog vodovoda za istočnu Slavoniju

SLAVONSKI BROD – Naslonjena na Savu i ispresijecana vodotocima, Brodsko-posavska županija ipak se ne može pohvaliti kvalitetnim rješenjem vodoopskrbe domicilnog stanovništva.

Hrvatski prosjek obuhvaćenosti stanovništva vodoopskrbnim sustavima je 73 posto, a na području ove županije pitku vodu iz vodovoda ima samo 48 posto stanovnika. Čak osam općina na svom području nema ni metra vodoopskrbnog sustava ili su ih izgradili tek ove godine. Mmeđu njima su i općine Slavonski Šamac i Sikirevci. Gotovo da nije za povjerovati jer su na području ovih općina potvrđena kvalitetna crpilišta koja će biti i dio regionalnog vodoopskrbnog sustava za istočnu Slavoniju. Regionalni vodovod stajat će ukupno 397 milijuna kuna. Previše za siromašne slavonske županije, zato će većinu troška pokriti državni proračun. Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija obvezale su se zajedno uložiti ukupno 39,7 milijuna kuna. Već za sljedeću godinu proračuni ovih županija moraju osigurati po dva milijuna kuna.

Vodoopskrbnim sustavom upravljat će zajednička tvrtka koju osnivaju dvije županije i Hrvatske vode. Članovi poglavarstva Brodsko-posavske županije već su prijedlog osnivanja zajedničke tvrtke uputili Županijskoj skupštini. Sjedište tvrtke bit će u Sikirevcima, po 35 posto udjela imati će županije, a 30 posto Hrvatske vode. Načelnik općine Sikirevci Stjepan Lešić zadovoljan je početkom realizacije projekta. Sjedište nove tvrtke na njegovom području znači i dodatan prihod za siromašan općinski proračun. – Vodocrpilište je na području naše općine, a time smo ušli i u prioritete za rješavanje vodoodvodnje. Gradnja tako velikog projekta za naš bi proračun bila samo pusti san – kaže Stjepan Lešić potvrđujući da će danas Sikirevce pohoditi poveća Vladina delegacija. Razlog je potpisivanje sporazuma o financiranju izgradnje regionalnog vodovoda. Uz predsjednika Vlade Ivu Sanadera najavljeno je je i više ministara – od Kalmete, Čobankovića do Marine Matulović Dropulić. Autor: M.VRKLJAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>