Počinje gradnja škole na Spinutu

SPLIT – Do konca ove godine počet će gradnja nove Obrtno-tehničke škole i sportske dvorane na mjestu dijela sadašnjih sportskih terena u Spinutu — najavio je ravnatelj škole Renato Žuvela, nakon što je s gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem potpisao ugovor o prijenosu prava građenja na dio terena.

Višegodišnja trakavica oko lokacije na kojoj bi se trebala graditi ova srednjoškolska ustanova, čini se, time je završena: po Žuvelinim riječima, za koji dan izdat će se građevinska dozvola i time će se ad acta staviti višegodišnji prosvjedi stanovnika Spinuta, koji su upozoravali da će nova škola previše opteretiti ovaj ionako prezagušeni dio grada. U osporavanju Detaljnog plana Spinuta, podsjetimo, došli su čak i do Ustavnog suda, no tužba im je odbijena. Sigurni smo da više nema nikakvih prepreka gradnji jer su nam svi stručnjaci garantirali da je s potpisom ovog ugovora o prijenosu prava građenja situacija postala kristalno čista — kazao nam je Žuvela. Inače, upravo zbog prosvjeda u Spinutu visina zgrade u dijelu prema Kineskom zidu smanjena je na samo prizemlje i jedan kat, dok se bučne radionice uopće neće nalaziti ovdje, nego u blizini Industrijske škole na Poljudu.

Za gradnju splitske Obrtno-tehničke škole u državnom proračunu već nekoliko godina zaredom bilo je osigurano po nekoliko milijuna kuna, no sredstva su redovito ostajala neiskorištena jer se u Splitu nikako nije moglo doći do konsenzusa o lokaciji na kojoj će se graditi. I ove je godine od tri milijuna kuna rebalansom ostavljeno tek 200 tisuća, no početkom radova barem taj dio novca bit će iskorišten. Sama gradnja trajat će dvije do tri godine, a nekoliko uređenih košarkaških terena na najnižoj razini sportskog kompleksa Spinuta, barem po Žuvelinim riječima, ostat će netaknuto. D. PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr