Počinje rekonstrukcija maksimirskog stadiona

ZAGREB – Dovršenje Maksimirskog stadiona prema neslužbenim procjenama stajati će najviše 150 milijuna eura koje će platiti najbolji ponuđač na mađunarodnom natječaju za dodjelu koncesije nad stadionom koju će najesen raspisati Grad Zagreb.

Početak radova gradonačelnik Milan Bandić očekuje krajem godine ili na proljeće slijedeće godine, a realni završetak po njemu je rok od dvije godine. Najveći arhitektonski zahvat na stadionu koji predviđa konačna studija dovršenja stadiona, koju je izradio Arhitektonski fakultet na čelu s Brankom Kinclom, je rušenje istočne i južne tribine. Arhitekt Kincl pojasnio je da su konstrukcije te dvije tribine skoro opasne po život i da ne odgovaraju standardima UEFA-e prema kojima je rađen konačni projekt. Najnovije arhitektonsko rješenje uključuje šest klimatiziranih etaža, podzemnu garažu, 50 tisuća sjedećih mjesta, shopping centar, veliki fitness centar, vrtić, prostorije za inavalide te pokretni krov. Izradu spomenute studije financirao je Grad Zagreb iako se najavljivalo da će to platiti austrijska građevinska tvrtka Alpine Mayerder Bau od toga se odustalo kako nikoga prije natječaja ne bi favorizirali. Inače, izrada studije i materijala za prezentaciju stajala je oko 700 tisuća kuna. – Šest godina se vrtimo oko stadiona kao mačak oko vrele kaše i sad je već vrijeme da to riješimo. U tih četiri do pet godina uložili smo u stadion oko 150 do 200 milijuna kuna izjavio je Bandić. Podsjetimo da je do 2000. godine u stadion uloženo oko 362 milijuna kuna. Bandić danas nije želio konkretno govoriti o tome koliko bi moglo koštati dovršenje stadiona.

Ruglo moramo riješiti – Nećemo o novcima šlogati. Financije će se znati kad se napravi izvedbeni projekt, ali sigurno je da se dovršenje stadiona neće plaćati iz gradskog proračuna – dodao je Bandić. Na pitanje gdje će kad počnu radovi na stadionu u Maksimiru trenirati nogometaši NK Dinama odgovorio da Grad Zagreb u svom vlasništvu ima i druge stadione, a da se pitanje stadiona u Maksimiru mora već jednom riješiti. – To ruglo, ali kultno zagrebačko mjesto već jednom moramo rješiti. Sramota je da i Spliti i Rijeka imaju bolje uređene stadione od Zagreba – dodao je Bandić. A kad se stadion preuredi sve će se na njemu naplaćivati jer ‘Nema ništa đaba’ prisjetio se Bandić naslova nedavno prikazanog filma na festivalu u Motovunu. – Na njemačkim stadionima gledatelji rezerviraju svoju ‘buksu na desetak godina’, a to su toliki iznosi – izjavio je Bandić. Gradnja maksimirskog stadiona počela je 1998. a po planu bile su predviđene kružne, potpuno natkrivene tribine za 60 tisuća mjesta, ali arhitekti su brojku smanjili na 51 tisuću. Osim toga, planirano je bilo izdizanje terena za 1,8 metara, te izbacivanje atletske staze. Tada je postavljen rok od dvije godine, srušena je sjeverna tribina, a nakon zastoja zbog nedostatka novca počela je gradnja nove. Pišu: Merita Arslani, Vanja Nezirović Izvor: www.Jutarnji.hr

]]>