Počinju prodaja i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

MOTOVUN – Odluke o raspisivanju javnog natječaja za prodaju i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta prve su koje je na prvoj jesenskoj sjednici donijelo motovunsko Općinsko vijeće. Natječaj će se objaviti najkasnije 15 dana nakon što Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva da suglasnost, a rok za dostavu ponuda je osam dana od objave.

Prvi će se raspisati za one parcele za koje su već stigli zahtjevi, zatim za zapuštene vinograde i dio zemlje koju je prije obrađivao Puris, pojasnio je Dragan Vivoda, tajnik motovunskih mjesnih odbora. Imenovano je povjerenstvo koje će provesti natječaj, a čine ga Slobodan Vugrinec, Emil Soldatić, Sandra Kaligari, Mario Štefanić i Alen Fakin. Upućen je poziv svim potencijalnim korisnicima općinskog proračuna da do 30. listopada na obrascima koje mogu podići u Općini dostave svoje programe. Donesena je odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora Brkač, Kaldir, Motovun i Sveti Bartol, a za dan izbora određen je 20. studenoga. Za 50 kuna povećani su iznosi stipendija, pa će učenička iznositi 350, a studentska 450 kuna. U raspravi o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija Mario Štefanić je istaknuo da bi se više trebao bodovati uspjeh, a ne socijalno stanje. Stipendije se dodjeljuju prema postojećem pravilniku koji uspjehu pretpostavlja socijalno stanje, pojasnio je predsjednik vijeća Slobodan Vugrinec.

Prihvati li se takav prijedlog, treba mijenjati pravilnik, primijetio je te predložio da se za sada postupa prema važećem, ali da se ubuduće stipendije, na temelju novog pravilnika koji tek treba sastaviti, stipendije dodijele socijalno ugroženim, ali i nadarenim učenicima. Vijeće je odlučilo da se objavi javni natječaj za prodaju općinskih nekretnina i to uglavnom okućnica na više mjesta na Motovunštini. Odbivši zahtjeve za prodaju nekih čestica čija prodaja nije u interesu Općine, Vugrinec je vijećnike izvijestio o projektu Valeno u sklopu programa Interreg III A, koji se odnosi na valorizaciju autohtonih vinskih sorti malvazije i terana, a provodi se u suradnji s talijanskom regijom Abruzzo. Donesen je i zaključak o nastavku sanacije motovunskih zidina. Radove će izvesti zagrebački Ing-grad, koji je i dosad radio na tome. Vrijednost ukupno ugovorenih radova je 5,7 milijuna kuna, no njihova dinamika ovisit će o raspoloživim sredstvima, pa će se u skladu s tim svaka faza precizirati zasebnim aneksom ugovora. Prema prvom aneksu uskoro će početi radovi na segmentu C/D, odnosno zoni postojeće kanalizacije, što će koštati 391 tisuću kuna. M. RIMANIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>