Podjela ljepila

Podjela ljepila

Još u pradavna vremena naši su preci koristili ljepljive tvari iz prirode kao što su krv, bjelanjak iz jajeta ili smola iz stabala. Prije 5000 godina simerijanci su od životinjskih koža i kostiju kuhali i dobivali ljepljivu kašu.¸

Nakon toga slijedila je \’\’proizvodnja\’\’ ribljeg ljepila, zatim je otkriven kaučuk kao sirovina za dobivanje ljepila, a kasnije se ljepilo počinje proizvoditi od sintetičkih sirovina. Veliki broj ljepila proizvodi se na bazi nafte i naftnih sirovina.

Gotovo sva ljepila u sebi sadrže štetne tvari za zdravlje čovjeka. Neka ljepila sadrže i organske otopine i pripisuju im se narkotična svojstva.

Ovakva sredstva mogu štetno djelovati na središnji živčani sustav, a kod veće koncentracije mogu oštetiti i jetru i bubrege. Ljepila koja u svom sastavu sadrže do 20 posto otopine, dijelom sadrže i metil-klorid i iz toga bi ih razloga trebalo izbjegavati.

Za reakcijska ljepila kao što su epoksidna smola i poliuretan vrijedi isto pravilo. Moramo li raditi s ljepilom koja mora sadržavati otopine, onda se koncentrirajmo na ona ljepila kod kojih sadržaj otopine u ukupnom sastavu ne prelazi vrijednost od 5 posto.

Preporuča se korištenje ljepila na prirodnoj bazi kao što su ljepila na bazi kaučuka, prirodne smole i prirodnog lateksa. Ljepila djeluju na različite načine i to vam poznavaoci tih tehnologija u Caparolu mogu najbolje objasniti:

1.Postupak lijepljenja odvija se zahvaljujući isparavanju otopina i vode. 2.Ljepljivi se sloj stvara na osnovu kemijske reakcije.

Disperzijska ljepila: ljepljivi proizvodi na bazi polivinil acetata. Pogodna se za korištenje kod drveta i drvnih proizvoda.

Disperzijska ljepila: ljepljivi proizvodi na bazi nafte s umjetnom smolom. Tijekom rada omekšivači i monomeri (jednostavniji organski spojevi) mogu ispariti.

Disperzijska ljepila su topiva u vodi i sadrže otopine do vrijednosti od 5 posto u ukupnom sadržaju. Pogodna su za lijepljenje linoleuma, parketa i tepiha.

Vruća (rastopljena) ljepila: proizvodi na bazi etilenvinil-acetata ili poliuretana, rastapaju se zahvaljujući toplini i ne sadrže otopine.

Ljepljive mase: proizvodi i specijalna ljepila na bazi cementa. Kolokvijalno ovaj izraz označava sve materijale koja služe za lijepljenje keramike i kamena. Cement može nadražiti oči i sluznicu.

Smatra se da kromati izazivaju očne alergije i da su kancerogeni. Cementni malteri sadrže umjetne smole.Prirodni proizvodi sadrže prirodni lateks.

]]>