Podnesena prekršajna prijava protiv Rafinerije

RIJEKA – Inspekcija zaštite okoliša podnijet će prekršajnu prijavu protiv Rafinerije nafte Rijeka i njezine direktorice Nede Marčec-Rahelić, izvijestila je jučer glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević.

Nalaz inspekcije zaštite okoliša potvrdio je da se kod incidenta s prelijevanjem dizela iz jednog od podzemnih rezervoara radilo o manipulativnom propustu te da se u okoliš odnosno more izlilo 500 litara tog goriva koje je zadržano unutar zaštitnih brana, ponovo prikupljeno i vraćeno nazad u rafinerijski sustav . Međutim, ono zbog čega će rafinerija i direktorica Marčec-Rahelić zaraditi prekršajnu prijavu odnosi se na njihovu zakonsku obvezu prema kojoj su o incidentu bili dužni obavijestiti inspekciju zaštite okoliša.

Nakon što je naš list doznao i objavio da je s prošlog petka na subotu došlo do incidenta s prelijevanjem 600 tona dizela iz jednog od podzemnih spremnika, u riječkoj rafineriji nafte u Urinju uporno su tvrdili da o tome nisu bili dužni obavijestiti nadležne inspekcije jer se sve zbilo u krugu rafinerije te da nije došlo do onečišćenja okoliša. Dapače, incident se nastojao minorizirati tvrdnjama kako se nije dogodilo ništa neuobičajeno po funkcioniranje jedne rafinerije. Inspekcija zaštite okoliša ocijenila je da se ipak radilo o izvanrednom događaju o kojem su »Inaši« bili dužni obavijestiti ih, kao i o načinu na koji će postupiti u saniranju posljedica. O. ANTEŠIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

Laminati

]]>