Podno grijanje – Komfor pod nogama: podno grijanje

Dok zahvaljujući suvremenim radijatorima temperaturu u prostorijama možemo brzo regulirati, dotle površinsko grijanje nudi konstantnu i vrlo ugodnu temperaturu u prostorijama i pri tome mu je potrošnja energenata minimalna.

Tko se kod renoviranja ili izgradnje novog doma odluči za „kombinirano rješenje“ , odnosno za kombinaciju više tehničkih rješenja kad je riječ o grijanju vlastitog doma, taj će napraviti ispravan korak i uštedjeti će novac u budućnosti. Podno je grijanje osobito je pogodno za iskorištavanje energije.

Istovrememo to znači i postizanje vrlo ugodne klime u stambenom prostoru: pod je zahvaljujući grijanju topao, a zrak je prema stropu hladniji. To znači: „noge su uvijek u toplom, a glava je uvijek trezvena“. Topli zrak koji konstantno struji od dna prema gore pojačava osjećaj ugode.

Moguće je temperaturu zraka i sniziti stupanj – dva jer su pod i zidovi zahvaljujući podnom grijanju u prosjeku topliji. Smanjenje topline za jedan stupanj znači i uštedu 6% od ukupno utrošene energije, a time štedimo i novac. Već dugo godina podno se grijanje ne smatra luksuznom opremom.

U pravilu podno grijanje financijski gledano nije skuplje nego konvencionalno grijanje. Polietilenske cijevi i instalacije podnog grijanja otporne su na koroziju, visoke temperature i tlak, a i ekološki su prihvatljivo rješenje. Osim toga podno grijanje ravnomjerno i optimalno zagrijava podnu površinu.

Postoje i stručni časopisi i literatura koji nude detaljnije informacije o ovakvom načinu grijanja. Ovakve je časopise i literaturu moguće i posuditi.