Podovi od pluta

Da bi se proizveo pod od pluta ljušti se hrastova kora. Nakon što se kora usitni preša se pod visokom temperaturom, pri čemu se lijepe smole iz hrastove kore, a dijelom se dodaju i umjetne smole(fenol-formaldehidna smola), tako nastaje podloga koja se može obrađivati.

Stražnja strana plutanih ploča se može premazati nosivim slojem od plastičnih masa. Kako bi se povećala postojanost na mehaničke utjecaje često se za tretiranje površina koriste zaštitni lakovi na bazi umjetnih smola-poliuretana, voskova ili lakova na bazi prirodnih smola.

Hrastovina za dobivanje pluta , kao bazni materijal za izradu podnih obloga izložena je u fazi rasta tretmanu pesticidima, zajedno s gore pomenutim kemijskim «oplemenjivanjem», što značajno utječe na zrak u prostoriji.

Fenoli, alkani i terpeni se pojavljuju kao faktori koji utječu na kakvoću zraka prostorije obložene plutanim pločama; osim toga i mirisi uporabljenog ljepila te druge kemikalije dodane za vrijeme procesa obrade mogu naštetiti osjetljivim osobama.

Plutani podovi se nude u obliku plutanih ploča te kao gotovi plutani parket s MDF-nosivim slojem. Gustoća materijala se kreće oko 450 još bolje 500 kg/m3, a korisni sloj mora biti debljine najmanje 4 mm, jer samo tada se parket može češće brusiti.

Izbjegavajte lažne plutane obloge koje se sastoje od vrlo tankog, čisto smo vizualnog sloja pluta, na koji se nanosi prozirni sloj za hodanje od plastike. Takve je «kvazi podne obloge» lako prepoznati po porečnom presjeku.

Struktura plutanog poda s poroznošću svojstvenom tom materijalu omogućuje da pluto upija štetne sastojke iz zraka , te ih kasnije uz vremenski pomak ponovno emitira.

Podne obloge od pluta se lako obrađuju, ali pokazuju veoma nisku postojanost na mehanačka oštećenja, kupci cijene međutim toplu podnu oblogu, elastičnost podloge pri hodanju kao i vrlo dobru izolaciju buke od koraka.

Recikliranje sastavnih dijelova pluta u cilju proizvodnje novih podnih obloga još nije moguća.

]]>