Podrum uredi i živi u njemu

Osnovni preduvjeti za kvalitetno korištenje podruma su: dovoljna količina topline, dnevno svjetlo i suhi zidovi. Poglavito je potrebno obratiti puno pozornosti na posljednju stavku, jer to ne znači samo investiciju u vlastito zdravlje nego i ulaganje u kvalitetan način življenja u vlastitom domu uopće.

Prije svega moramo osigurati postavljanje efektivne zaštite od prodora vode s vanjske strane.

Proizvodi na današnjem tržištu bez problema jamče trajnu i izuzetnu zaštitu podruma od vode ukoliko se naravno ugradnja i postavljanje takve zaštite stručno obavlja.

Na zidanim podrumima preporuča se postavljanje toplinske izolacije od obloga i mase bitumena. Alternativno rješenje za bitumen je gradnja podruma nepropusnim betonom.

No i dobro izolirani podrumi s nepropusnim zidovima mogu postati vlažni ako su hladni: na hladnim se zidovima kondenzira sva ona voda koja se nalazi u zraku.

Zidovi se u tom slučaju počinju znojiti. Nakon toga formiraju se plijesni i gljivice i zrak u podrumu počinje mirisati po ustajalosti. Dobar je to pokazatelj da ne možemo izostaviti podrum od drugih prostorija kad je riječ o toplinskoj izolaciji.

Najmanja debljina termoizolatora u podrumu smije iznositi 8 cm. Ili je naravno potrebno imati adekvatno izgrađen termoizolacijski zid. Osim dobre termoizolacije zidova, za kvalitetan boravak u podrumu važno je i dobro osvjetljenje. Veliki podrumski prozori jamčit će dobru osvijetljenost i ugodnu atmosferu.

]]>