Poduzetnici: Plaćamo veliku članarinu HGK-u, a ne dobivamo ništa

ZAGREB – Otvaranje bilo kojeg pitanja vezanog uz rad Hrvatske gospodarske komore nužno povlači, u velikom dijelu gospodarstvenika, ono najproblematičnije – reformu Komore.

Tako je i “screening” europskog i tržišnog duha komorine najpoznatije, možda i najuspjelije akcije “Kupujmo hrvatsko”, ponovno aktualizirao pitanje reforme HGK, a posebice u dijelu obvezatnog članstva svakoga registriranog gospodarskog subjekta u toj insituciji. Gospodarstvenici, posebice oni koji su pristupili drugim, dobrovoljnim gospodarskim ii poslodavačkim asocijacimama, od Hrvatske udruge poslodavaca do Konfederacije hrvatske industrije i poduzetništva, godinama upozoravaju da za nemale iznose članarina od Komore ne dobivaju zauzvrat ništa. “U gotovo pet godina otkada sam osnovao tvrtku redovito plaćam komorski doprinos, a od Komore nisam dobio niti jednom godišnje neki povratni kontakt, e-mail ili barem njihov newsletter”, požalio se jedan od mnogih poduzetnika, koji se s prijedlozima pisanja o toj problematici često obraćaju redakciji Poslovnog dnevnika.

“U gotovo pet godina otkada sam osnovao tvrtku redovito plaćam komorski doprinos, a od Komore nisam dobio niti jednom godišnje neki povratni kontakt, e-mail ili barem njihov newsletter”, požalio se jedan od mnogih poduzetnika, koji se s prijedlozima pisanja o toj problematici često obraćaju redakciji Poslovnog dnevnika. Ono što ih dodatno iritira jest tajnost komorinih osnovnih financijskih podataka. Komora, naime, godinama brižljivo čuva svoj proračun, o kojemu znanje ima tek uski krug ljudi iz nadležnih tijela Komore. U nedostatku informacija i komunikacije Komora je na koncu stekla prilično negativnu percepciju svog članstva, koje ga velikim dijelom doživljava kao trom i birokratski sustav koji postoji prvenstveno zbog interesa. Posljednja prilika od koje se očekivalo pokretanje inicijative za reformu Komore bio je odlazak Nadana Vidoševića na čelo Kraša, no promjene koje su time nastale u odnosu na takve zahtjeve bile su tek kozmetičke naravi – uveden je tek institut predsjednika-volontera, koji sada slijede i neke županijske komore. Više o ovoj temi na

]]>