Pokrenut ćemo stečaj nad Kamen Ingradom

NAŠICE – Predsjednik Uprave Nexe grupe Ivan Ergović u utorak je najavio kako će njihov sljedeći korak, u »slučaju Kamen Ingrad«, biti pokretanje stečajnog postupka nad tom tvrtkom.

To će, kako je rekao, biti njihov odgovor na potez čelnog čovjeka Kamen Ingrada, Vlade Zeca, koji je prije nekoliko dana za strateškog partnera tajno izabrao austrijsku tvrtku Strabag. Na taj je način Nexe grupa, koja je kao vjerovnik bila ozbiljno zainteresirana za ulazak u Kamen-Ingrad, ostala »kratkih rukava«. Koliko je zasad poznato iz medija, Strabag nije ušao u sam Kamen Ingrad, koji je u blokadi većoj od 90 milijuna kuna, nego u tvrtku-kćer koja je osnovana pod imenom Kamen-Ingrad niskogradnja d.o.o. u studenome prošle godine. Inače, ta je tvrtka registrirana za sve one djelatnosti kojima se bavi i Kamen-Ingrad, samo što nije u dugovima i blokadi. Ta je tvrtka bila u stopostotnom vlasništvu Kamen-Ingrada, a sad je u 51-postotnom vlasništvu austrijskog Strabaga. »Još ne znamo za detalje ugovora između Kamen Ingrada i Strabaga, osim onoga što je pisalo u medijima. Smatram da je sve to odigrano na način da se izigraju vjerovnici.

S obzirom da je Nexe grupa također jedan od većih vjerovnika, jer nam Kamen Ingrad duguje oko 10 milijuna kuna, naš odgovor će biti pokretanje stečaja nad Kamen Ingradom«, najavio je Ergović te dodao: »Onoga tko je zainteresiran, ako je spreman riješiti sve obveze Kamen Ingrada prema vjerovnicima, mi ćemo vrlo rado dočekati kao potencijalnog partnera.« Kada je riječ o poslovanju Nexe grupe u prošloj godini, Ergović je naglasio kako su i više nego zadovoljni jer su ostvarili ukupni prihod od 1,45 milijarde kuna, što je za osam posto više nego 2004. godine. Isto tako, zabilježili su i neto dobit od 180 milijuna kuna, odnosno 15 posto veću nego godinu dana ranije. »S obzirom da nam je 2005. godina bila godina investicija, te smo značajna sredstva uložili u nove pogone, plan prihoda za 2006. godinu, još je ambiciozniji«, kazao je Ergović dodavši kako ove godine očekuju porast prihoda za 20 posto i neto dobiti za 12 posto u odnosu na 2005. godinu. Maja Sajler Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>